Breaking news

Guvernul Ponta a împlinit un an de când se află în funcție

A trecut un an de când Guvernul condus de Victor Ponta a venit la putere. În acest an, Executivul social-liberal are mai multe bile negre decât albe, fiind o mare dezamăgire pentru români.

ponta - congresPactul de coabitare cu Băsescu, numirea lui Koveși la DNA, scumpirea energiei electrice și a gazelor, unda verde dată gazelor de șist sunt capul de afiș ale bilelor negre ce-i revin Guvernului Ponta.

Pe 2 mai 2012, Ponta a devenit prim-ministrul României, după ce Guvernul Ponta a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură.

Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a picat în Parlament pe 27 aprilie 2012. Moţiunea împotriva Guvernului MRU a fost adoptată cu 235 voturi pentru.

Pe 7 mai 2012, Guvernul Ponta a primit votul de învestitură în Parlamentul României.

Ponta spunea că în prima ședință de guvern va aproba scrisoarea de intenție cu FMI și că va abroga hotărârea de guvern privind înființarea facultății în limba maghiară de la Tg. Mureș. Scrisoarea FMI a fost aprobată dar înființarea facultății în maghiară, nu a fost anulată.

Cele cinci priorităţi ale Cabinetului Victor Ponta 1, anunțate și neonorate sunt: Respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze, Repararea inechităţilor sociale, Implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării, depolitizarea administraţiei publice. Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic și toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Într-un an de guvernare, Ponta nu a luat nicio măsură economică. Acestea lipsesc cu desăvârșire. Doar a numit în posturi cheie, procurorii și oamenii lui Băsescu. A făcut pace cu acesta și cu șleapta lui care nu plătesc pentru jaful național. A mărit taxele locale, a majorat tariful la energie și gaze naturale.

Nu a rezolvat problema combinatului Oltchim de la Râmnicu Vâlcea.  Și a dat undă verde explorării gazelor de șist, deși acesta era un motiv din moțiunea de cenzură împotriva lui MRU.

Odtă venit la Putere, Ponta a reevaluat persoane, precum, Gabriel Oprea pe care l-a făcut vicepremier, l-a reevaluat și pe Băsescu, semnând un pact de coabitare, a reevaluat-o și pe Koveși, numind-o șefă la DNA, deși în vară o acuza că a pus procurorii să ancheteze românii care au votat la referendum.

Așadar, promisiunea cu inechitatea socială, restabilirea dreptății și respectarea legii, rămâne doar o promisiune de campanie.