Breaking news

Guvernul Ponta făcut mincinos și incompetent de Băsescu. Privatizarea CFR Marfă la un pas de anulare

În timp ce Ponta este în vizită oficială în Spania, Traian Băsescu face praf Guvernul. Șeful statului spune că premierul și miniștrii săi mint în privința CFR Marfă și că sunt incompetenți când vine vorba de absorbția fondurilor europene.

ponta - cfr marfaTraian Băsescu a acuzat luni, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, că Executivul minte în privința privatizării CFR Marfă și că firma care a câștigat licitația, nu  are bani să plătească suma oferită.

Membrii Cabinetului au vehiculat ideea că se aşteaptă întâi avizul Consiliului Concurenţei, ceea ce este o minciună. Consiliul Concurenţei nu avizează decât după semnarea contractului. Pentru semnarea contractului de privatizare, domnul prim-ministru, care apreciază atât de mult modul în care s-a făcut privatizarea, trebuie să emită o hotărâre de Guvern în care să se constate îndeplinirea condiţiilor de privatizare şi desemnarea unui câştigător şi să dispună semnarea contractului. Abia din acel moment curg termenele pentru depunerea banilor de către câştigătorul contractului. Deci, atenţie, în spaţiul public circulă o minciună, o intoxicare venită de la Guvern, care spune: „Aşteptăm avizul Consiliului Concurenţei”. Puteţi verifica la Consiliul Concurenţei, nu este transmis niciun dosar care vizează această privatizare, pentru că nici nu este firesc să se transmită la Consiliul Concurenţei înainte de semnarea contractului. Plata se face abia după ce se dă un aviz de la Consiliul Concurenţei. Altfel, am avea pe intenţii de privatizare mii de cereri trimise la Consiliul Concurenţei. Deci, ceva mi se pare în neregulă aici. Jocul care se face legat de privatizare. Şi, de aceea, având de vedere aprecierile publice extrem de favorabile făcute de domnul prim-ministru, cred că trebuie să-şi asume răspunderea politică în continuare. Atenţie, eu nu vorbesc de faptul că prim- ministrul trebuie să semneze contractul. Probabil este o comisie de privatizare, cineva care trebuie să semneze. Dar nu aş vrea să-l aud pe domnul prim-ministru, peste câteva luni, să spună: „Păi, a fost Silaghi, nu eu am fost”, a spus Băsescu.

Președintele a spus că firma Grup Feroviar Român nu are bani pentru licitația câștigată și că nu este o companie strategică așa cum a cerut CAST.

Cel care a câştigat la CFR Marfă caută cu disperare bani la bănci pentru a plăti valoarea la care s-a negociat. Marea mea problemă este că ştiind despre câştigător că are credite pe propria companie, ştiind că trebuie să împrumute 200 de milioane, ce va face cu investiţiile? Dacă acum investitorul împrumută bani ca să poată pălăti compania, şi nu îi găseşte, de unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei. E nevoie de locomotove moderne, depouri modernizate”, a mai spus Băsescu.

După ce i-a făcut mincinoși în legătură cu privatizarea CDR Marfă, Băsescu îi face și incompetenți pe membrii Guvernului Ponta.

Oamenii de la Guvern care au elaborat Acordul de Parteneriat cu UE habar n-au care sunt relaţiile din punct de vedere al obiectivelor pe termen lung, pentru care s-au alocat cele 40 de miliarde pentru perioada 2014-2020. Nu numai că nu avem proiecte pregătite, dar noi nu reuşim să ne facem documentele de bază care să ne permită accesarea banilor. Nici n-am să dau indicaţii Guvernului ce are de făcut. Spun public doar un lucru: dacă au nevoie de ajutor, pot să îi ajut. Ştiu ce trebuie făcut”, a spus Băsescu.