Breaking news

A doua rectificare din 2012, aprobată de Guvern în doar 15 minute

În doar 15 minute, Guvernul României a aprobat sâmbătă, a doua rectificare bugetară din acest an.

Guvernul Ponta a probat sâmbătă, într-o şedinţă care a durat doar aproximativ 15 minute şi care s-a desfăşurat integral în faţa jurnaliştilor, a doua rectificare de buget din 2012.

Ministerul Agriculturii a beneficiat de cea mai mare sumă alocată unui domeniu la rectificarea bugetară, obţinând 400 de milioane de lei.

În schimb, Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea şi radioul public şi unele ministere, printre care Cultura şi Apărarea, şi suplimentează alocările la Agricultură, Sănătate, Administraţie, Educaţie, Justiţie, Dezvoltare Regională şi Turism, SRI.

Ordonanţa de rectificare bugetară prevede că veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate, impozit pe venit şi salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achiziţii şi subvenţii agricole.

Scăderea de venituri obţinute din taxa pe valoarea adăugată, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezultă şi din alocări suplimentare, de circa un miliard lei din această sursă, către bugetele locale.

Deficitul bugetului consolidat va fi menţinut la 13,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creştere a Produsului Intern Brut de doar “circa 1%” faţă de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an şi un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 şi 2010 şi publicarea datelor provizorii pe 2011 de către Institutul Naţional de Statistică.

Această valoare nominală a PIB, mai mare decât cea estimată la finele anului trecut pentru 2012, a fost luată în calcul şi la prima rectificare bugetară, operată în luna august.

Deficitul bugetului general consolidat este menţinut la 13,66 miliarde lei, adică 2,2% din Produsul Intern Brut.

>