Breaking news

Guvernul nu s-a înțeles cu sindicatele. Profesorii continuă greva generală

Profesorii nu sunt de acord cu oferta Guvernului Ciucă astfel că au decis să continue greva generală declanșată pe 22 mai 2023.

Negocieri eșuate miercuri seară la Palatul Victoria din Capitală. Deși propunerile Guvernului au fost transpuse într-o ordonanţă de urgenţă privind creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creşterea pe grila din viitoarea lege a salarizării, liderii de sindicat au refuzat oferta.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:

-Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii (Detalii aici: https://www.edu.ro/OUG_salarizare_cadre_didactice_2023)

Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.

Răspunsul sindicatelor a fost clar: NU. REFUZĂ OFERTA ȘI CONTINUĂ GREVA GENERALĂ

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului.

Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat.

Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest.

Liderii de sindicat au mai anunțat că sindicaliștii din educație doresc o mărire cu 2000 de lei brut, în loc de 1000, cât le-a propus guvernul.

Liderii de sindicat au declarat că grupurile de comunicare de tip WhatsApp pe care le folosesc cu sindicatele ar fi fost infiltrate cu foarte multe persoane care aparțin partidului AUR și care i-ar instiga pe cei mai mulți dintre sindicaliști să continue acestă grevă, cu toate că ei consideră în acest moment că a fost îndeplinit mandatul cu care au venit la negocieri – au obținut o creștere salarială substanțială.

>