Breaking news

Guvernul italian a ridicat restricţiile de muncă pentru români

De la 1 ianuarie 2012, românii şi bulgarii pot lucra fără restricţii în Italia. Decizia Guvernului italian vine după 5 ani de restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.

În timp ce alte state precum Spania sau Belgia menţin restricţiile de muncă pentru români, italienii ne primesc de la 1 ianuarie 2012 cu praţele deschise să muncim în ţara lor.

Pe 29 decembrie 2011, Ambasada României în Italia a primit prin fax, de la Ministerul de Externe italian, scrisoarea directorului general UE, Mario Bova, prin care este notificată încetarea restricţiilor pe piaţa muncii din Italia, impuse pentru lucrătorii români, începând cu 31 decembrie 2011.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică din Italia, arată că în această ţară, trăiesc şi muncesc 968.576 de români.

Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români începând cu 01.01. 2007.

Oficialii italieni au impus atunci restricţii în anumite domenii şi au liberalizat piaţa muncii pentru liber profesionişti.

Domeniile in care românii au putut lucra fără restricţii sunt: agricultura, servicii hoteliere şi turism, servicii casnice şi servicii de îngrijire, constructii, inginerie, management şi muncă înalt calificată cât şi muncă sezonieră.

În toate celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă.