Breaking news

Guvernul Grindeanu, atacat din toate părțile. Avocatul Poporului contestă ordonanța 13 la CCR

loading...

Guvernul condus de Sorin Grindeanu primește o nouă lovitură care ar putea să ducă la demiterea Executivului. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a anunțat că a atacat la CCR ordonanța privind modificarea Codurilor Penale. Sesizarea făcută este una legată de fondul ordonanței, invocând excepția de neconstituționalitate.

sorin-grindeanu-psdOrdonanța cu numărul 13 emisă de Guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2017, pare să fie cuiul din călcâiul lui Ahile pentru Guvernul României. Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională, ordonanța prin care se modifică codurile penale.

”Am primit aseară de la Procurorul General o scrisoare, mă roagă să iau în considerare unele critici, am avut în vedere și acest document. Unele idei au fost preluate și în textul excepției, am atașat documentul la excepția propriu-zisă. Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Îi mulțumesc domnului Președinte pentru precizarea privind acel precedent. Am constatat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate. O parte a ordonanței a intrat în vigoare, cealaltă va intra peste 10 zile. Precedentul se confirmă, este real. Se referă la neîndeplinirea cerințelor de existență a urgenței și a cazului excepțional. Spre pildă, Guvernul menționează ca unul dintre motive faptul că este necesară implementarea unei directive a UE. Am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018, un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbătută în cadrul Parlamentului. Nu se justifică adoptarea unei OUG. Curtea Constituțională a precizat că se justifică o OUG dacă ar fi declanșată procedura infringementului, ceea ce nu este cazul. În OUG se folosește, se adaugă, se menționează, se face trimitere și la vătămare gravă, certă și legitimă ale intereselor unei persoane fizice sau juridice. Se spune, ori prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei ori se aduce o astfel de vătămare. Însă nu definește ce înseamnă această vătămare gravă, astfel apare un alt element de imprevizibilitate, prin urmare acesta este un prim motiv legat de motive intrinseci, respectiv abuzul în serviciu. Un altul vizează faptul că se spune că suntem în prezența abuzului în serviciu dacă avem de-a face doar cu încălcarea legii stricto-senso. Din diverse decizii ale CCR reiese că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de lege. Și acele încălcări ale unor dispoziții de Guvern, hotărâri de CJ, consilii locale, etc. reprezintă acte normative, lege în sens larg” a spus Victor Ciorbea.

Este cea de-a patra contestație la CCR depusă în ultimele două zile, după ce și CSM și Președintele României și Procurorul General au contestat la Curtea Constituțională pe motiv de conflict de natură constituțională între Guvern și puterea judecătorească.

Acum, CCR urmează să decidă soarta ordonanței emisă de Guvernul Grindeanu. Cei nouă judecători ai CCR au asupra lor, presiunea uriașă a protestelor masive din toată țara din ultimele trei zile.

Dacă CCR admite contestațiile și ordonanța este declarată neconstituțională, Guvernul Grindeanu este ca și demis.

Ordonanța intră în vigoare pe 11 februarie la ora 00,00. Rămâne de văzut dacă până la acestă dată, CCR va da o decizie în cazul contestațiilor.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>