Breaking news

Guvernul execută ordinele lui Kovesi și modifică de urgență controlul judiciar

La solicitarea expresă a șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, Guvernul Ponta a modificat miercuri, prin ordonanță de urgență, articolul din codul penal, cu privire la controlul judiciar, declarat neconstituțional  de CCR pe 4 decembrie 2014.

kovesi - ponta - cod penalKoveși dă ordin iar Guvernul Ponta, execută la loc comanda. În regim de urgență, codul penal a fost modificat, miercuri, prin ordonanță de urgență, pentru ca procurorii să poată dispune în continuare măsura controlului judiciar.

Pe 4 decembrie, CCR a decis că articolul din condul penal care reglementează controlul judiciar este neconstituțional.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26). În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Satu-Mare – Secţia penală. Argumentațiile reținute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate, pe larg, în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Pe 5 decembrie, Kovesi a trimis o solicitare Ministrului Justiției și nu Procurorului General, care îi este șef, prin care cerea intervenție legislativă de urgență pentru a se modifica codul penal astfel încât controlul judiciar să fie aplicat în continuare pe o perioadă de 60 de zile, pentru cel mult 2 ani consecutiv.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi a transmis o scrisoare ministrului Justiției în care susține necesitatea unei intervenții legislative urgente care să modifice dispozițiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune și să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura și durata maximă pentru care pot fi prelungite. În opinia Direcției Naționale Anticorupție, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile și prelungit succesiv pentru aceeași perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depășească doi ani. ”Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi a transmis o scrisoare ministrului Justiției în care susține necesitatea unei intervenții legislative urgente care să modifice dispozițiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune și să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura și durata maximă pentru care pot fi prelungite. În opinia Direcției Naționale Anticorupție, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile și prelungit succesiv pentru aceeași perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depășească doi ani”, se arată în comunicatul de presă al DNA.”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Azi, Guvernul Ponta a pus în practică toate doleanțele făcute de Kovesi așa cum a dorit șefa DNA. Adică a modificat articolul din codul penal prin ordonanță de urgență, rapid, și l-a schimbat așa cum a dorit Kovesi.

Ministerul Justiţiei precizează că, în urma adoptării OUG, măsura controlului judiciar va fi menţinută în toate cauzele, iar în cel mult 60 de zile se vor face verificări din oficiu, pentru a se stabili dacă va fi prelungită, menţinută sau revocată.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede:

–  în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune se poate dispune de către procuror pe o durată de cel mult 60 de zile.

– controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile.

–  inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond.

–  în cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune nu poate să depășească 1 an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detențiunea pe viață sau închisoarea mai mare de 5 ani.

–  în cursul etapei camerei preliminare și al fazei de judecată măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligația judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menținerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.

– în cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune nu poate depăşi un termen rezonabil și, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani. Potrivit acestui act normativ, toate măsurile preventive de control judiciar și/sau control judiciar pe cauțiune, aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, continuă și se mențin, iar în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, procurorul, în cauzele aflate în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, și instanța, în cursul judecății, verifică, din oficiu, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune ori dacă există temeiuri noi care justifică una dintre aceste măsuri preventive, dispunând, după caz, prelungirea, menținerea sau revocarea măsurii preventive.

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, Mininstrul Justiției, Robert Cazanciuc, fost subaltern al lui Kovesi, a spus că Actul normativ a fost elaborat în urma ”consultărilor” cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii și DIICOT, fără să numească și DNA, care în realitate a fost instituția care a cerut acest lucru.

>