Breaking news

Guvernul Dăncilă a fost demis de Parlament prin moţiune de cenzură

Guvernul condus de liderul PSD, Viorica Dăncilă, a fost demis de Parlamentul României, prin adoptarea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR, ALDE, UDMR, PMP, Pro România şi minorităţile naţionale.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament, cu 238 de voturi pentru. Opoziţia avea nevoie de minim 233 de voturi pentru a demite Guvernul Dăncilă.

464 total, numărul total prezent – 399, voturi exprimate – 245, anulate – 3, numărul total de voturi valabil exprimate – 242, din care voturi pentru adoptarea moţiunii de cenzură – 238, contra – 4, abţineri, zero. Ca urmare a faptului că din totalul de 464 de parlamentari au fost prezenţi 399, din care 238 au votat pentru, moţiunea de cenzură a întrunit majoritatea voturilor cerută de Constituţie pentru pentru adoptare“, a precizat secretarul Senatului, Marcel Vela, în plen.

Preşedintele Camerei Dpeutaţilor a confirmat rezultatul şi faptul că Dăncilă nu mai e premier.

Având în vedere rezultatul voturilor exprimate de deputaţi şi senatori, Parlamentul României adoptă moţiunea de cenzură, retrage încrederea Guvernului României prin hotărârea Parlamentului nr. 1 pe 2018. Potrivit art 10 alin. 4, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunere jurământului de membrii noului Guvern“, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Iohannis cheamă partidele la Cotroceni pentru consultări în vederea formării noului Guvern.

Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11:00, pentru că avem urgentă nevoie de un nou guvern. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale. În cadrul consultărilor, voi constata în ce măsură există un astfel de consens și care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare.Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții constituționale pentru ca românii să fie cât mai puțin afectați de efectele acestei perioade post-moțiune“, a declarat Iohannis.

>