Breaking news

Guvernul dă undă verde proiectului care sancţionează cu închisoare dezvăluirea de informaţii din dosare penale

loading...

Guvernul Ponta a avizat favorabil iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii dintr-o cauză penală, care nu au caracter public, se pedepseşte cu închisoarea.

noul cod penal - puscarieLa o lună de când legea a trecut tacit de senat, Guvernul Ponta a dat undă verde propunerii legislative a senatorului Șerban Nicolae. Avizul a fost formulat în şedinţa de miercuri, printr-un punct de vedere referitor la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală pedeapsa este de închisoare de la 2 la 5 ani.

Nu constituie infracţiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penale, în cursul cercetării unei cauze.

Întrebat dacă jurnalistul care publică informaţii dintr-un dosar penal este pasibil de sancţiunile prevăzute în lege, Șerban Nicolae a răspuns: Nu, nici vorbă, pentru că jurnalistul care publică stenograme dintr-un dosar penal sau orice alte informaţii dintr-un dosar penal nu este cel care divulgă. Cel care divulgă este cel care a transmis infomaţia către jurnalist. Legea prevede foarte exact. Este vorba despre dezvăluire, iar jurnalistul nu dezvăluie, pentru că nu anchetează penal, jurnalistul nu face anchete penale, ci autorităţile statului. Din punctul meu de vedere, jurnalistul nu are nicio legătură cu dezvăluirea de date dintr-un dosar penal, pentru că divulgarea despre care vorbesc eu se produce până la jurnalist, sau până la orice altă persoană, pentru că aici nu este vorba despre presă.

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>