Breaking news

Guvernul Ciucă a pregătit o nouă taxă: Clawback de 15% pentru toate medicamentele generice

Toate medicamentele generice produse în România vor plăti o taxă de 15%, așa prevede un proiect de lege adoptat de Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă.

Proiectul de lege care propune modificarea modului de calcul al contribuției clawback a fost adoptat în şedința de Guvern de astăzi, urmând să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare.

Contribuția clawback este o obligație de plată care revine trimestrial deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 77/2011 (privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii).

Potrivit viitorului act normativ, începând cu trimestrul III al anului 2023 contribuția trimestrială se va calcula diferențiat doar pentru două tipuri de medicamente, față de trei în prezent.

Astfel, atât pentru medicamentele produse pe o linie de fabricație din România, cât și pentru cele produse în alte state membre din Uniunea Europeană, se va aplica un regim unitar în funcție de clasificarea medicamentului și nu de statul de proveniență al acestuia, iar contribuția trimestrială va fi diferențiată astfel:
• pentru medicamentele de tip I se menține procentul actual aferent contribuției datorate de 25%;
• pentru medicamente de tip II se propune un procent aferent contribuției datorate de 15%.

Măsura vizează deopotrivă menținerea unui mediu favorabil punerii pe piață a medicamentelor cu impact pozitiv în aprovizionarea adecvată și continuă cu produse farmaceutice a populației, cât şi eliminarea riscului declanșării unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii de către țara noastră a obligațiilor de stat membru al Uniunii Europene.

>