Breaking news

Guvernul Bulgariei a demisionat după 10 zile de proteste de stradă

loading...

Din cauza protestelor ample de stradă din marile orașe ale Bulgariei, premierul Boiko Borisov a anunţat miercuri în Parlament demisia Guvernului său.

guvernul bulgariei a demisionatÎn Bulgaria se repetă istoria de anul trecut din România. Dacă Guvernul Boc a demisionat tot în februarie, pe 6, dar după aproximativ o lună de proteste naționale, guvernul Borisov de la Sofia a rezistat doar zece zile la presiunea străzii.

Nemulțumiți de împotriva scumpirii electricităţii, bulgarii au ieșit în număr impresionant pe străzile din Sofia, Varna și alte orașe importante din Bulgaria.

Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi”, a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie.

În aceste condiţii, cel mai probabil vor fi organizate alegeri anticipate în aprilie. În mod normal, alegerile parlamentare erau programate pentru luna iulie, dar în ultimele zile ţara a fost cuprinsă de proteste sociale de amploare.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov şi-a pierdut o mare parte din susţinători şi în prezent are şanse egale cu socialiştii fostului premier Serghei Stanişev.

Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat, duminică, la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria.

Pentru prima dată după iarna lui 1996, când valul de proteste a dus la demisia guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere şi intersecţii importante din întreaga ţară au fost blocate, duminică, de protestatari nemulţumiţi faţă de creşterea facturilor la energie electrică.

Principala revendicare a protestatarilor a fost renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>