Breaking news

Ordonanța redevențelor, uitată prin sertarele Guvernului

Guvernul Boc ”a uitat” să publice în Monitorul Oficial, ordonanța care majora redevențele.

Concepută și discutată de Guvernul Boc încă din decembrie 2011, ordonanţa de urgenţă privind majorarea redevenţelor la minereuri feroase şi neferoase, aur, platină şi argint transportul şi tranzitul petrolului a fost ”uitată” în sertare și nepublicată în Monitorul Oficial.

Se întâmplă în România. O ordonanță de urgență care putea aduce un miliard de lei la bugetul de stat, prin majorarea redevențelor, a fost ”uitată” în sertare și ne publicată în Monitorul Oficial. Drept urmare nu și-a produs efectele juridice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a declarat vineri că actul normativ nu a fost trimis la Monitor din „motive administrative”.

Noul Guvern condus de Ungureanu a decis ca documentul să fie reintrodus în circuitul de avizare şi semnat de noii miniştri. Adică va intra din nou prin furcile caudine ale birocrației românești având mari șanse să fie amânată până după alegerile generale din toamnă.

La finele lui 2011, Guvernul Boc anunţa că a decis prin ordonanţă de urgenţă, dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale.

Actul normativ prevedea creşterea redevenţelor la 6% pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi pentru ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice şi la 8% din valoarea producţiei pentru minereuri de metale nobile. Redevenţa minieră pentru apele minerale naturale era majorată la 6 euro/1.000 litri.

În nota de fundamentare a ordonanței de urgență se preciza faptul că în următorii patru ani se poate estima o creştere a veniturilor bugetare de aproximativ 1,1 miliarde lei.