Breaking news

Guvernul ar putea introduce pensii speciale pentru medici, militari și avocați

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat în Ajun de Crăciun, că intenționează introducerea de pensii speciale pentru mai multe categorii de profesii.

campeanu marianaMariana Câmpeanu vrea introducerea de pensii ocupaționale pentru medici, avocați, militari și agricultori.

”Sistemul de pensii ocupaționale va fi un sistem de pensii facultativ. (…) De altfel, tot sistemul de pensii care există în întreaga lume este format din mai multe trepte sau mai mulți piloni: sistemul public, sistemul din pilonul doi, în cadrul căruia o parte din contribuții sunt administrate privat, sistemul de pensii private și sistemul de pensii ocupaționale, astfel încât o persoană, în momentul în care se retrage din activitate, din mai multe sisteme să poată să își obțină venituri care să îi permită un trai de nivelul celui pe care l-a avut în momentul în care era în activitate”, a declarat Mariana Câmpeanu, luni, la Realitatea TV.

Potrivit proiectului de lege, este necesară o perioadă minimă de contribuţii, fixată prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare să formeze un sistem va putea să îşi facă pensii ocupaţionale, aşa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, dacă doresc să se constituie într-un atfel de sistem, precum şi avocaţii, magistraţii.

Ministrul Muncii a precizat că o propunere de lege specială vizează un sistem practicat în Franţa, legat de o combinaţie între contribuţia plătită şi un stimulent din partea statului.

Dacă o persoană care lucrează în agricultura se asigură cu 10 lei la fondul de pensii, statul îi mai adaugă 10 sau 20 de lei. Banii se acumulează numai la pensii şi acest sistem dă roade foarte bune. Este o propunere care a fost abrogată de guvernul Boc. Dar dacă introducem sistemele de pensii pe conturi, s-ar putea ca aceste persoane să înceapă să contribuie. Sunt două propuneri care vor fi puse în dezbatere publică şi vom aplica rezultatul aşa cum va iesi din această dezbatere publică„, a explicat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

>