Breaking news

Guvernul a prezentat documentele semnate de Videanu și Ariton prin care Hidroelectrica era prejudiciată

Biroul de presă al Guvernului a pus joi la dispoziția mass-media 14 documente semnate de foștii Miniștrii ai Economiei, Adriean Videanu şi Ion Ariton, prin care Hidroelectrica,  a fost prejudiciată cu sute de milioane de euro.

videanu contracte hidroelectricaCorpul de Control al Guvernului va trimite către DNA un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro, prin actele semnate de foștii Miniștrii ai Economiei, Adriean Videanu și Ion Ariton.

Cei doi miniștrii împreună cu alți directori și secretari de stat sunt acuzați de 28 de fapte de corupție.

Potrivit raportului Corpului de Control al primului ministru, Hidrolectrica a înregistrat pierderi totale de 553,1 milioane lei, în 2009-2011, din cauza diferenţei dintre preţul de vânzare a energiei electrice şi cel la care compania a cumpărat la rândul ei electricitate prin contracte bilaterale, la intervenţia ilegală a conducerii Ministerului Economiei.

”Administratorul special are o mulţime de procese, pe care, din fericire, le câştigă, cu băieţii deştepţi şi cu reprezentanţii băieţilor deştepţi de la Hidroelectrica. În ultimii patru ani, nimeni nu a mai verificat nimic din ce s-a întâmplat acolo. Am raportul Corpului de Control pe care sigur îl vom trimite la DNA, la Curtea de Conturi, să vedeţi cum sub semnătura ministrului Videanu, a secretarului de stat Tudor Şerban, Hidroelectrica şi bugetul României au fost prejudiciate de sute de milioane de euro. Evident că banii ăştia acum sunt pe la domnul Videanu şi pe la PDL, dar trebuie recuperaţi şi trebuie traşi la răspundere penală cei care au beneficiat de aceste sute de milioane de euro”, le-a spus Ponta miniştrilor în ședința de guvern de miercuri.

La o zi după ce Ponta anunța în ședința de guvern, rezultatul anchetei Corpului de Control de la Hidroelectrica, azi, au fost date publicității, o parte din documentele care-i incriminează pe cei doi foști miniștrii.

Ponta şi-a exprimat speranţa că Parchetul va avea timpul necesar să analizeze probele puse la dispoziţie de Corpul de Control.

“Îmi exprim speranţa că – uitaţi câte documente şi câte probe are Parchetul – la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuşi noi plătim ceea ce au furat alţii, iar acei <<alţii>>, după ce au stat o lună, două, trei, mai ascunşi, şi-au dat seama că încă au protecţie şi începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecţii despre ce trebuie făcut”, a mai spus Ponta.

În raport sunt indicate drept vinovate persoane care au ocupat funcţii de conducere în Ministerul Economiei, printre care foştii miniştrii Adriean Videanu şi Ion Ariton, precum şi fostul secretar de stat Tudor Şerban sunt menţionaţi în mod distinct.

În replică la aceste acuzații, Adriean Videanu a remis un comunicat de presă în care precizează că: De un an de zile, România este condusă de un mitoman fără precedent care, deşi ocupă funcţia de premier, este obsedat doar de propria imagine şi nu de problemele reale ale românilor, aşa cum îi cere poziţia pe care, temporar, o ocupă. Pentru că nu îl interesează, îi spun eu care sunt problemele reale ale românilor: situaţia dezastruoasă a muncitorilor de la Oltchim, a muncitorilor de la Mechel, a muncitorilor de la Hidroelectrica, a agricultorilor, a IMM-urilor, a bugetarilor, a pensionarilor, într-un cuvânt, a tuturor românilor. Practic,Victor Ponta umileşte 22 de milioane de români. Cu o mână îi mângâie pe creştetul capului, cu alta îi fură.

În document se arată că, în perioada 2009-2011, Hidroelectrica a achiziţionat de la alţi producători de energie electrică, în baza unor contracte bilaterale, o cantitate de energie electrică de 7.871.495 MWh, iar de pe celelalte pieţe (piaţa pentru ziua următoare, piaţa de echilibrare şi ca parte responsabilă cu echilibrarea), cantitatea de 2.584.355 MWh.

Ca urmare, pierderea înregistrată de Hidroelectrica din vânzarea întregii cantităţi de energie electrică ce a fost achiziţionată în perioada 2009 – 2011 de pe toate pieţele de energie (10.455.850 MWh), a fost în cuantum de 444,2 milioane lei.

În raport se afirmă că faptele foştilor miniştri Adirean Videanu şi Ion Ariton, precum şi ale fostului secretar de stat Tudor Şerban pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.