Breaking news

Guvernul a finalizat discuțiile cu FMI pentru noul acord de împrumut

Guvernul României condus de Emil Boc a căzut de comun acord cu reprezentanții FMI privind un nou acord de împrumut de tip stand-by.

franks_si_bocMisiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, a încheiat, sâmbătă, discuţiile cu miniștrii de resort și reprezentanții instituțiilor competente implicate în elaborarea Scrisorii de Intenţie. La această oră, preşedintele Traian Băsescu discută cu delegaţia FMI.

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde dolari, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

Concluziile negocierilor începute la 27 aprilie, vor fi prezentate, luni, 9 mai, la sediul Băncii Naţionale.

Banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanşat de o criză în regiune, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.