Breaking news

Guvernul a aprobat fuziunea dintre RADET și Elcen. Oprescu spune că vor scădea facturile

loading...

Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea RADET cu Electrocentrale Bucureşti, astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate iar prețul utilităților să scadă.

radet si elcen fuziuneVești bune pentru bucureșteni. Factura la încălzire s-ar putea să scadă considerabil în viitorul apropiat, după ce Guvernul a dat undă verde fuziunii dintre RADET și ELCEN.

Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei prin preluarea ELCEN de către municipalitate a fost aprobat în noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.

Serviciul vizează producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică.

În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor “stinge de drept”.

”Unirea celor două societăţi încearcă să taie toate penalizările aberante care vin din ultimii 20 de ani. Acestea se vor stinge. La o primă socoteală este nevoie de un 1,8 miliarde de euro pentru modernizarea centralelor. Reţeaua funcţionează din 1966. CET-urile au îmbătrânit, iar azi randamentul este sub 40%”, a declarat miercuri Sorin Oprescu la Paptul Victoria.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Oprescu a precizat că dacă planurile merg bine, bucureștenii ar putea să nu mai plătească încălzirea.

Dacă în doi ani de zile reuşesc să parcurg toţi paşii, în caz de delegare de serviciu, toată lumea este de acord, mă refer aici la economişti, finanţişti, că profitul celor care preiau această delegare va fi de 11% anual. Dacă 1% din acest profit este de acord să-l dea Primăriei Generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzire. E un calcul mai greu. Mie mi-au trebuit două ore ca să-l înţeleg”, a mai declarat Sorin Oprescu, miercuri după ședința de Guvern.

loading...