Breaking news

Gusta un pahar de vin rosu ca un adevarat somelier! Iata cum sa il servesti!

Se spune ca Dumnezeu a creat apa, insa omul a creat vinul. Aceasta bautura veche de mii de ani continua sa fascineze chiar si in ziua de azi prin gustul ei sublim si aromele cand puternice, cand linistite.

vin rosu

De departe cel mai indragit tip de vin este vinul rosu, intrucat acesta detine o bogatie de arome, fiind o bautura complexa, sofisticata si potrivita pentru orice ocazie. Aceasta licoare a iubirii, cum mai este numita, poate fi degustata si inteleasa pe deplin, insa numai daca sunt respectati anumiti pasi importanti.

Pana si cei mai renumiti somelieri recunosc faptul ca si-au educat simturile pentru degustari de vin rosu si au incercat sa ii inteleaga fiecare fateta, asemenea unui diamant. Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza, vei afla care sunt etapele de servire ale unui astfel de vin si cum il poti deosebi de sortimentele rose si albe!

Foloseste-ti toate simturile

Sa degusti un vin rosu este o adevarata provocare, ce implica aproape toate simturile. Cu ajutorul lor, vei reusi sa diferentiezi culoarea, densitatea, consistenta, buchetul, tipul de struguri folositi, chiar si calitatea acestuia.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa torni vinul in pahar si sa ii observi particularitatile. Acesta trebuie sa fie clar, sa nu existe particule fine si sa nu fie prea lucios. Il poti observa perfect la lumina naturala sau pe un fundal alb.

Urmeaza sa iti activezi simtul olfactiv, care te va ajuta sa identifici buchetul unui vin rosu. Misca paharul circular, astfel incat sa simti daca aromele sunt fie delicate si elegante, fie puternice si patrunzatoare.

Gustul este cea mai grea etapa din procesul de degustare. Ai nevoie de multa concentrare pentru a reusi sa determi ce contine un vin rosu, cu atat mai mult daca esti la inceput si faci acest exercitiu din placere. S-ar putea sa te lasi incantat de gustul placut si catifelat si sa uiti de notele de final pe care acesta le lasa. Un vin bun trebuie sa obtina echilibrul perfect intre zahar, aciditate, tanin si alcool.

Care este temperatura ideala de servire?

Desi multa lume face aceasta greseala, vinul rosu nu trebuie racit pentru a-si dezvalui aromele. Astfel, sortimentele usoare se degusta la o temperatura situata intre 13 si 15 grade Celsius, in timp ce licorile tari si corpolente se servesc la temperatura camerei, mai exact 17 sau 18 grade Celsius.

De asemenea, nu doar culoarea este un criteriu la acest capitol, ci si gama din care face parte bautura. Spre exemplu, un vin rubiniu sec se va servi la o temperatura mai ridicata decat unul rosiatic dulce, cu note fructate.

vin rosu

Foarte important de mentionat este si procesul de racire in ceea ce priveste un astfel de vin. Acesta nu trebuie racit brusc, ci treptat, pentru a-si pastra atat aromele, cat si culoarea. Specialistii recomanda ca bautura de acest tip sa fie pastrata la frigider, nu in congelator. Totodata, asocierea vinului cu cuburile de gheata nu este binevenita, intrucat gheata dilueaza enorm si face ca bautura sa devina fada, fara gust.

Acum ca ai aflat care sunt cele mai importante etape ale servirii bauturii zeilor, intra pe Beicevrei.ro si descopera cele mai bune oferte atat la sortimente autohtone, cat si la cele din gama internationala. Tot aici, vei gasi si o rubrica bazata pe asocieri culinare, astfel incat sa stii intotdeauna ce combinatii gastronomice de succes poti face!

>