Breaking news

Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru trucarea unei licitații

loading...

Patronul companiei feroviare, GFR, Gruia Stoica a fost arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile, sub acuzația de cumpărare de influență în vederea trucării unei licitații organizate la Complexul Energetic Oltenia.

gruia stoica - arestatCurtea de Apel București a emis joi, la solicitarea DNA, mandat de arest preventiv pentru 29 de zile, pe numele lui Gruia Stoica, acuzat de procurori că i-ar fi oferit avocatului Doru Cătălin Boștină, suma de 3 milioane de euro pentru a-i oferi detalii despre licitația de la Complexul Energetic Oltenia.

În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni. La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA și SC Grup Feroviar Român SA București. Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA”, se precizează în rezoluția DNA.

Din Rezoluția menționată a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației.

Acest demers avea ca scop, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Doru Cătălin Boștină a primit doar interdicția de a nu părăsi țara timp de 30 de zile.

Stoica Gruia a refuzat să se prezinte miercuri la audieri la DNA, astfel că acesta a fost adus cu mascații. A fost audiat mai multe ore, după care i s-a emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

loading...