Breaking news

Greviştii de la Electrolux au ajuns la Bucureşti. Angajaţii companiei au protestat în magazinele de electrocasnice

Greva angajaţilor de la compania Electrolux din Satu Mare, unde acţionar majoritar este o companie din Suedia, se extinde şi ajunge şi la Bucureşti.

Muncitorii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare se află de 8 săptămâni în grevă pentru dreptul la un salariu decent, drept prevăzut inclusiv în codul de conduită al companiei multinaționale. Ei cer o creștere de 2 lei în plus pe oră la salariu.

În cele aproape două luni de grevă, conducerea companiei a dovedit inflexibilitate, suspendând dialogul social și tratând cererea muncitorilor cu aroganță, în speranța că vor ajunge greviștii la disperare.


Lipsa unui dialog real din partea companiei, inflexibilitatea cu care aceasta tratează solicitarea muncitorilor și acțiunile (multiple procese juridice) îndreptate mai curând împotriva muncitorilor și reprezentanților acestora decât spre găsirea de soluții, a determinat CNS Cartel ALFA să inițieze o campanie de boicot a produselor Electrolux, prin organizarea unei Caravane, pentru a transmite un mesaj de protest față de comportamentul companiei Electrolux în țara noastră.

Astfel, Caravana Electrolux a plecat pe 22 aprilie de la sediul fabricii Electrolux din Satu Mare spre sediul Ambasadei Suediei din București, unde va avea loc un protest marți, 23 aprilie, ora 14.00.

In fiecare oraș de pe traseu (Zalău-Alba Iulia-Sibiu
-Rm. Vâlcea-Pitești-București) caravana desfășoară conferințe de presă și acțiuni în fața magazinelor care vând produse Electrolux, scopul fiind acela de a determina conducerea fabricii să negocieze în mod real și să trateze muncitorii cu respect.

Întreaga Europă s-a angajat, prin adoptarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, să ofere tuturor lucrătorilor dreptul la un salariu decent, iar statul și reprezentanții săi au obligația de a asigura cadrul instituțional pentru ca acest lucru să se realizeze.

Solidaritatea reprezentanților oricărui stat european trebuie să se îndrepte către cetățenii europeni, fie ei români sau suedezi, nu către marile companii. Din păcate, companiile din spațiul european practică Europa la două viteze și au standarde diferite față de muncitorii din Est și cei din Vest.

Sindicaliştii solicită Ambasadei Suediei la București să uzeze, în limita atribuțiilor sale, de toate căile de acțiune pentru a determina companiile suedeze să utilizeze aceleași standarde și principii pe care și le

Caravana #Electrolux – STOP exploatării lucrătorilor români, se opreste marți 23 aprilie 2019, ora 10.30 la Pitești la Vivo Mall  (Pitești Mall, Calea București 36) pentru a  aminti potențialilor cumpărători că produsele #Electrolux sunt obținute prin abuzarea lucrătorilor români.

Electrolux dezaprobă campania sindicaliştilor pe care o consideră agresivă şi neproductivă.

Prin intermediul unui comunicat de presă remis exclusivNEWS.ro, Echipa de Management Electrolux România face următoarele precizări:

Cu privire la caravana de boicotare demarată la începutul acestei săptămâni, cu scopul de a denigra și instiga împotriva brandului și a produselor Electrolux, dorim să subliniem că acest tip de comportament este total inadecvat și împiedică identificarea unei soluții constructive. Astfel de acțiuni agresive au un impact negativ, nu doar asupra companiei, ci și asupra consumatorilor, partenerilor de afaceri și angajaților. Conform informațiilor noastre, aceste acțiuni sunt demarate și încurajate de sindicatul Cartel ALFA, nu de către sindicaliștii Electrolux, în mod exclusiv. De asemenea, ele nu sunt concentrate pe negocierea contractului de muncă, ci pe defăimarea companiei noastre prin orice mijloace, amenințând siguranța consumatorilor prin boicotarea produselor Electrolux în spații publice și magazine și afectând și mai mult situația deja dificilă prin care trec toți angajații noștri. De aceea, vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că situația fabricii Electrolux este rezolvată într-o manieră pașnică și constructivă și nu prin utilizarea unor forme ilegale de protest, manipulare și dezinformare. Dialogurile care pot rezolva situația actuală trebuie să fie conduse de reprezentanții companiei și de liderii sindicali SAMUS, în interesul tuturor angajaților Electrolux.

În timp ce acțiunile de boicot și protest erau în plină desfășurare, ne-am concentrat eforturile doar asupra soluționării acestei situații, încercând să ajungem la un consens care să răspundă așteptărilor reprezentanților sindicatului și să negociem cu ei. Astfel, până în prezent, am revizuit oferta noastră financiară de două ori de la prima propunere contractuală. Ultima noastră ofertă financiară include un contract pe doi ani cu o creștere totala de 26,4% raportat la salariul de bază brut al unui angajat din producție, constând într-o creștere treptată a salariului de bază brut și un bonus de prezență în valoare de 200 lei / lună, pentru fiecare an contractual. Astfel, pentru perioada de doi ani, creșterea raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție ar însemna suma de 832 lei, până în 2020, o sumă mai mare comparativ cu ultima cerere a sindicatului, adică o creștere de 585 lei față de salariul de bază brut.

De asemenea, oferim angajaților noștri o serie de beneficii, cum ar fi: tichete de masă în valoare de 315 lei pe lună, bonus anual, compensarea contribuției sociale de 20% și vouchere de vacanță. În plus, ca parte a pachetului de beneficii, oferim și asigurare medicală privată, salarii compensatorii, bonus de pensionare și până la 28 de zile de vacanță pe an.

Bunăstarea și siguranța angajaților noștri este foarte importantă pentru noi și dorim ca ei să știe că îi așteptăm să se întoarcă la locul lor de muncă și să lucrăm împreună într-un mediu sustenabil. Disponibilitatea noastră de a negocia și de a găsi o ofertă financiară adecvată este în interesul tuturor angajaților, fiind o prioritate pentru noi să oferim angajaților beneficii substanțiale pe termen lung, facilitând totodată buna funcționare a fabricii. Sub nicio formă, nu subestimăm potențialul și performanța angajaților noștri. Aplicăm aceleași principii în fiecare țară în care compania noastră operează, iar în ceea ce privește piața locală, Electrolux este compania cu unul dintre cele mai bune pachete salariale din Satu Mare.

În aceste momente, este esențial să ne concentrăm eforturile către atingerea unui acord comun care să pună capăt acestei perioade dificile pentru toți angajații Electrolux. Orice acțiune intimidantă sau agresivă ne îndepărtează de responsanbilitatea noastră comună, aceea de a asigura un mediu de lucru sigur și productiv pentru angajații Electrolux și de a dezvolta o afacere sustenabilă pe piața locală.