Breaking news

Se reia transportul RATB în București

Greva spontană de la RATB a încetat. În scurt timp Autobuzele, tramvaiele, troleibuzele vor începe să circule pe trasee și să transporte bucureșteni.

_C4324-126 2Decizia survine după ce Sorin Oprescu, Primarul Geneal al Capitalei, a negociat cu protestatarii și le-a promis că salariile nu le vor scădea și că încearcă să găsească și soluții pentru plata orelor suplimentare. Timp de mai bine de 13 ore, Bucureștiul a fost paralizat de greva șoferilor RATB.

Aproximativ 2.000 de şoferi bucureşteni de troleibuze, autobuze şi tramvaie au refuzat, joi dimineaţă, să iasă cu maşinile pe traseu. Angajaţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti se plâng de reducerea salariilor. La autobaza Titan s-au strâns, 500 de şoferi RATB care organizează o grevă spontană.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a negociat toată noaptea cu angajaţii RATB, însă nu au ajuns la un punct comun.Oamenii spun că au orgnaizat această grevă spontană, deoarece nu vor să li se micşoreze salariile şi doresc să primească prima de Paşte.

Directorul RATB, Gheorghe Aron,spune că, de fapt, salariile şoferilor nu vor scădea, dar le-ar putea fi afectate veniturile.

Potrivit acestuia, salariul mediu al unui şofer RATB este de aproximativ 1.800 lei, iar cel net de 2.400 de lei, deoarece se adaugă sporuri de vechime şi de muncă grea.

Lista revendicărilor angajaţilor RATB, de două pagini, mai cuprinde acordarea sporului de vechime şi plata zilelor de sărbători legale triplu. Protestatarii mai cer pensionarea la 58 de ani, conform fostei categorii a doua de muncă şi prime de Paşte, Crăciun şi Ziua Transportatorului de 25% din viitorul salariu.
În plus, angajaţii RATB mai vor o primă de vacanţă de 80% din salariu, iar noul salariu negociat să fie indexat cu inflaţia.

Nu doar şoferii RATB sunt în grevă, ci şi alţi angajaţi, precum electricieni sau controlori.

Potrivit liderului sindical RATB, Vasile Petrariu, salariile angajaţilor RATB nu au scăzut, doar că bugetul RATB din acest an este la nivelul anului 2008. Acest lucru înseamnă un deficit de 55 de milioane de lei. „Până acum nu s-au întârziat salariile, nu au scăzut, doar că oamenii sunt îngrijoraţi şi se gândesc caă le-ar putea scădea salariile. În plus, angajaţii RATB au 3-4 niveluri de salarizare şi, potrivit protocolului din contractul colectiv de muncă, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, va avea loc o rearanjare salarială, iar şoferii vor fi încadraţi numai pe două niveluri. Totuşi, acest lucru nu înseamnă scăderi salariale”, a explicat Vasile Petrariu.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, spune că, de fapt, salariile şoferilor nu vor scădea, dar le-ar putea fi afectate veniturile. „Chiar dacă bugetul pe acest an este mai mic decât trebuia, acest lucru nu înseamnă scăderea salariilor de încadrare, ci a veniturilor”, a explicat Aron. Potrivit acestuia, salariul mediu al unui şofer RATB este de aproximativ 1.800 lei, iar cel net de 2.400 de lei, deoarece se adaugă sporuri de vechime şi de muncă grea.

Gheorghe Aron a declarat că nu este de acord cu acest protest.

Primarul general Sorin Oprescu a discutat cu greviştii, dar încă nu a anunţat dacă a ajuns la un acord cu aceştia.