Breaking news

Grevă spontană la metrou. Circulaţia metroului este sistată după ce angajaţii Metrorex s-au blocat în subteran

loading...

Haos în Capitală după ce angajaţii Metrorex s-au blocat în subteran şi au oprit circulaţia trenurilor. Sute de mii de bucureşteni sunt nevoiţi să apeleze la auzobuze, tramvaie şi troleibuze pentru a se deplasa. 

În timp ce sute de mii de bucureşteni se închesuie în mijloacele de transprot de suprafaţă, peste 600 de angajaţi ai metrorex s-au blocat joi seară, în subteran la staţia de metrou Unirii, nemulţumiţi de măsurile luate de noul director al companiei, cântă şi dansează.

Angajaţii au coborât în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Angajaţii au blocat circulaţia trenurilor de metrou, dând peste cap traficul de pasageri din Capitală.

Niciun metrou nu mai circulă în Bucureşti iar sute de mii de călători sunt nevoiţi să folosească exclusiv transportul în comun de suprafaţă pentru a putea să ajungă la muncă sau acasă.

Potrivit Metrorex, deşi afirmă că au o listă de revendicări, sindicaliştii au refuzat orice dialog. Sindicaliştii s-au aşezat pe şine şi scandează ”Demisia!”.

Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, administrate de firma sindicatului.

Conducerea Metrorex susţine că acţiunea de protest de la metrou este ilegală.
În momentul de faţă sunt circa 600 de participanţi la acest protest. Trebuie menţionat că angajaţii Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal. Acţiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti. Metrorex îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate”, subliniază Metrorex într-un comunicat de presă.

În seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicalişti şi comercianţi au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acţiune de ocupare a căilor de metrou. În cursul dimineţii, în jurul orei 3:30 li s-au alăturat o parte dintre angajaţii Metrorex din tura de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor.

Începând cu ora 23:30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerinţele lor. Aceştia au refuzat dialogul şi au ocupat abuziv şi ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”, subliniază Metrorex.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă spune că protestul este ilegal şi acuză sindicatul de interese mafiote.

“O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii. Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie. Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea. Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților. Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018. O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare. Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi“, a scris pe facebook Cătălin Drulă.

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au transmis că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Florin Cîțu a reacționat dur cu privire la protestul spontan de la Metrorex din această dimineață.

„Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta e vorba? Din punctul meu de vedere, nimeni nu e mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri. Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un deputat pesedist își pierde sinecuri. Și cu domnul Bode am discutat despre lucrul acesta“, a spus premierul Florin Cîțu, potrivit Antena3.

Aproximativ 700.000 de persoane circulă zilnic cu metroul în Capitală.

loading...