Breaking news

Greva spontană de la CFR nu a fost chiar spontană. Ponta și Fenechiu știau de ea

Greva spontană de la CFR Călători de miercuri dimineață  a paralizat traficul feroviar și a încins spiritele în Guvernul României. Premierul Ponta a spus că știa de grevă și că nici vorbă de un protest spontan, lăsând să se înțeleagă că totul a fost ”programat”.

victor pontaPremierul Victor Ponta a declarat miercuri în ședința de Guvern, că înțelege problemele angajaţilor CFR şi ştie că au salarii mici, dar i-a atenţionat că nu vrea ca greva declanşată miercuri dimineaţa să devină un obicei şi să se transforme „într-un şantaj”.

Cel mai important este de văzut cum a apărut criza şi cum o evităm pe viitor. Mă alătur scuzelor pentru pasagerii care au avut de suferit, îmi pare rău şi pentru angajaţii de la CFR Călători şi Infrastructură, în acelaşi timp însă aş vrea să ştie toţi că trăim în România şi că facem eforturi foarte mari ca să le plătim salariile celor de la CFR. O dată îi înţelegem, dacă întârzie salariile 24 ore şi uite facem grevă. Spontană, de o ştiam toţi de aseară, o ştia toată lumea, aşa de spontană a fost. Nu aş vrea să devină un obicei lucrul ăsta, înţeleg problemele şi mă pun în pielea celui care câştigă şi aşa un salariu destul de mic la CFR şi o întârziere contează, fie că este vorba de o zi, dar aş vrea să nu se transforme totul într-un şantaj”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

El a cerut ministrului Transporturilor să concluzioneze cât mai repede cine este de vină pentru redactarea târzie a hârtiilor aferente salariilor, dar şi pentru „problema de fond” şi a apreciat că este incorect ca, astfel, să fie afectaţi pasagerii care mergeau la muncă pentru a-şi câştiga de asemenea salariul.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a aflat încă de marţi seara de greva „spontană” a angajaţilor CFR și  a dat asigurări că în cursul zilei de joi își vor primii salariile restante pe luna decembrie.

Greva spontană a fost declanșată miercuri dimineață la ora 7.00 de salariaţii sucursalelor CF Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, din cauza faptului că salariile pe luna decembrie, au întârziat o zi.

Protestul spontan a durat două ore, timp în care a fost afectată circulaţia a 138 de trenuri, care erau înscrise în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, acestea înregistrând întârzieri totale de 10.468 de minute.