Breaking news

Grevă la CFR. Trenurile nu circulă timp de două ore

loading...

Angajații CFR trag pe linie moartă, toate trenurile de călători, timp de două ore în semn de protestă întrucât nu au primit majorarea salarială de 10%.

tren cfrSindicatele au cerut șefilor CFR Călători o majorare de 10% dar au primit doar 4 procente, motiv pentru care au decis ca azi să forțeze mâna conducerii companiei de stat, intrând în grevă de avertisment de două ore.

În intervalul 7.00 – 9.00 dimineața, niciun tren CFR Călători nu va circula în România. Cei care vor avea de suferit după urma acestei greve sunt călătorii. Trenurile vor staționa în gări și pe traseu în intervalul în care este declanșată greva de avertisment.

Administraţia CFR Călători informează  că pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile  între Administraţie şi organizaţiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014  şi s-au desfaşurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă.

Pentru finalizarea  şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Administraţia a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate,  o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%. Oferta administraţiei înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri,  în medie cu 4% şi fără concedieri colective de personal. Creşterea salariului brut lunar pentru funcţiile cu numărul cel mai mare de salariaţi pot fi în medie de: 5,13% pentru funcţiile de sef tren siconductor tren,  5,68%  – pentru funcţiile de mecanic locomotivă-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% – lăcătuş montator agregate energetice şi de transport si electrician montator de instalaţii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru funcţiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu”, se arată în comunicatul de presă al CFR Călători, remis exclusivNEWS.ro.

Administraţia CFR Călători apreciază că în contextul bugetar impus sunt create toate premizele astfel ca, prin încheierea unui nou CCM, salariaţii CFR Călători să beneficieze de aceste drepturi. Organizaţiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salarială de 10%.

Întrucât Contractul Colectiv de Muncă pe anii 2012-2014 a expirat la data de 19 aprilie 2014, în situaţia în care organizaţiile sindicale mandatate nu semnează noul contract colectiv de muncă, toţi salariaţii vor  beneficia doar de drepturile actuale prevăzute în contractele individuale de muncă iar salariile  rămân la valoarea actuală.

loading...