Breaking news

Greii fotbalului românesc ar putea scăpa de pușcărie

loading...

 Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Gică Popescu și Jean Pădureanu ar putea scăpa pe închisoare prin tragerea de timp până la prescrierea faptelor. 

greii din fotbal

Noul cod de procedură penală le dă o mână de ajutor greilor din fotbal și îi ajută să scape de închisoare.

Tot răul spre bine pentru greii fotbalului românesc. După ce Înalta Curte a retrimis dosarul spre judecare la Curtea de Apel, timpul lucrează în favoarea inculpaților din Dosarul Transferurilor.

Ca să scape de închisoare este de ajuns să tragă de timp până anul viitor, când va intra în vigoare noul Cod Penal.

În momentul în care va intra în vigoare noul Cod, instanţa va constata prescrierea infracţiunilor şi încetarea procesului penal. Deja o parte din acuzaţiile de evaziune fiscală au început să se prescrie, iar “greii din fotbal” au scăpat de răspunderea penală pe aceste infracţiuni.

Judecătorii au motivat, vineri, de ce au fost anulate condamnările dure date de Curtea de Apel Bucureşti: Ioan Becali (8 ani), Victor Becali (7 ani), Cristi Borcea (7 ani), George Copos (5 ani), Mihai Stoica (4 ani), Gigi Neţoiu (3 ani cu suspendare), Gică Popescu (3 ani cu suspendare), Jean Pădureanu (3 ani cu suspendare).

Principalul viciu care a dus la rejudecarea dosarului este că instanţa de apel nu a audiat 22 dintre martori. Înalta Curte a decis ca doi martori – directorul firmei olandeze Phoenix BV, Johan Versluis, şi fostul preşedinte al clubului spaniol Deportivo Alavez, Gonzalo Anton San Juan -, să fie audiaţi prin sistem de videoconferinţă de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, în 20 mai, să trimită dosarul transferurilor de jucători pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care în noiembrie 2012 a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu, acuzaţi de înşelăciune.

Judecătoarele Corina Jîjîie şi Lucia Rog au admis recursurile făcute de cei opt oameni de fotbal şi au desfiinţat „în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Al treilea judecător din completul de la instanţa supremă care a judecat dosarul transferurilor, Lavinia Lefterache, a hotărât că „acţiunile penale din prezenta cauză şi vinovăţia se evaluează distinct pentru fiecare din inculpaţi” şi a apreciat, în opinie separată, că trebuie admise recursul DNA cu privire la Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu şi recursurile lui Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu. Judecătoarea Lefterache a opinat în favoarea casării sentinţei Curţii de Apel Bucureşti cu privire la cei doi şi pronunţării unei soluţii de încetare a procesului penal împotriva acestora, ca urmare a acoperirii integrale a prejudiciului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei opt oameni de fotbal în 2 octombrie 2008, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit primul termen de judecată pe 11 septembrie 2013.

loading...