Breaking news

Grecia renunță la referendum

Georgios Papandreu a anunțat că renunță la referendumul privind ajutorul oferit de UE       .

După ultimatumul dat de liderii europeni, Papandreou a decis să renunțe în a mai organzia referendum național privind ajutorul oferit Greciei de Uniunea Europeană și FMI.

Premierul grec a declarat că referendumul nu a fost niciodată un scop în sine, se arată într-un comunicat oficial transmis de cabinetul elen, relatează Reuters. “Am avut o dilemă – ori avem un acord solid, ori organizăm un referendum, precum am declarat ieri. Dacă ar exista un acord, nu am mai avea nevoie de referendum”, a precizat Papandreou.

Decizia de a renunța la referendum vine și ca urmare a presiunilor exercitate de patru miniștrii ai cabinetulului Papandreau cât și a presiunilor venite din partea Opoziției elene.

Premierul Greciei, Georges Papandreou, a exclus posibilitatea de a demisiona, anunţă Televiziunea publică elenă. Anterior, surse guvernamentale de la Atena afirmau că şeful Executivului grec urma să demisioneze.

Liderul partidului de opoziţie de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a cerut, joi, formarea unui guvern de tranziţie înainte de organizarea alegerilor, pentru a aproba noul plan de ajutor european elaborat la 27 octombrie la Bruxelles, relatează AFP.

Patru miniştrii din cabinetul premierului Papandreou i-au cerut demisia în timpul şedinţei de urgenţă convicată joi.

Georges Papandreou a precizat în cadrul şedinţei de cabinet de joi că alegerile anticipate ar mări riscul intrării în faliment al ţării, relatează Reuters. De asemenea, premierul elen a subliniat faptul că rămânerea Greciei în zona euro nu este o chestiune care poate fi pusă la îndoială.

 

 

>