Breaking news

Grecia paralizată de greva generală

Haos și grevă generală așa se poate descrie în aceste zile Elada, țara Zeilor. Măsurile stângage și de austeritatre impuse de către guvernul elen au dus la socatrea masivă a populației în stradă declanșând o grevă generală care a paralizat întreaga Grecie.

GREECE-STRIKE-DEMOMarile centrale sindicale au organizat miercuri o grevă generală îndreptată împotriva politicii de austeritate a guvernului grec, relatează AFP. Aceste măsuri prevăd o îngheţare a salariilor şi micşorarea cu doi ani, până la 63 de ani şi jumătate, a vârstei medii de pensionare.

Greva generală a degenerat în violențe între protestatari și forțele de ordine. Mai mulţi tineri, purtând căşti, au încercat să se îndepărteze de manifestanţi pentru a încerca să se apropie de marile hoteluri din centrul Atenei, în timp ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica, a anunţat un jurnalist al AFP.

Tinerii, aproximativ 300 potrivit unei surse din cadrul poliţiei, au aruncat cocteiluri Molotov în poliţişti, provocând pagube câtorva magazine, după care s-au îndreptat către Universitatea din Atena, potrivit jurnalistului. O persoană a fost uşor rănită şi a fost evacuată, iar un tânăr a fost reţinut de poliţie.

Începând de la miezul nopţii trecute, transporturile aeriene şi maritime sunt oprite, serviciile feroviare fiind şi ele practic întrerupte. Autobuzele şi o linie de metrou funcţionau totuşi la Atena pentru a le permite greviştilor să meargă la manifestaţiile prevăzute de sindicate în centrul capitalei al jumătatea zilei, iar taximetriştii nu s-au alăturat grevei. Greva ar urma să antreneze închiderea şcolilor, administraţiilor şi tribunalelor, în timp ce băncile, spitalele şi marile întreprinderi din sectorul public funcţionau lent.

Grecia este, de asemenea, privată de orice informaţie din partea posturilor de radio şi televiziune din cauza ralierii la grevă a sindicatului jurnaliştilor, care îi sancţionează pe membrii săi dacă nu participă la mişcarea de protest. Ziarele nu vor apărea joi.

>