Breaking news

Grecia închide băncile după retragerile masive de euro de la bancomate

Guvernul Greciei a decis să închidă toate băncile din țară, pentru cel puțin o săptămână, din cauza retragerilor masive de miliarde de euro, de la bancomate. Grecii stau la cozi ca să-și retragă economiile.

coada banca greciaÎnghețarea negocierilor dintre Guvernul Greciei și creditorii internaționali, referendumul din 5 iulie pentru pachetul de măsuri de austeritate impuse de troică, și iminentul faliment al țării, i-a făcut pe greci să își retragă toți banii din bănci.

De câteva zile, în marile orașe din Grecia, oamenii stau la cozi imense la bancomatele băncilor, pentru a-și coate banii.

De frica unui colaps financiar de proporții, prim-ministrul Alexis Tsipras a anunțat că închide luni toate băncile și că limitează la 60 de euro, extragerea zilnică de la bancomat pentru o persoană.

Doi reprezentanți din conducerea executivă a unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul țării au rămas fără numerar sâmbătă dimineață și este posibil ca anumite bănci să nu poată deschide luni fără o injecție suplimentară de lichidități din partea Băncii Greciei.

Deponenții au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către Coaliția anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.

Ministrul grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, a declarat duminică că o uniune monetară care nu poate garanta funcționarea băncilor reprezintă ‘o negare’ a principiilor acesteia și a reiterat propunerea sa ca BCE să plătească banii datorați de Grecia FMI.

Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și aplicarea de restricții asupra mișcărilor de capital, după ce Banca Centrala Europeană a decis, duminică, să nu majoreze finanțarea de urgență (ELA) destinată băncilor grecești.

Amenințarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populația să-și retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanțare de urgență, situat în prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari) ar putea să nu fie suficient.

Băncile vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

Leul din România și forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arată datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat în tranzacțiile din Asia cu 1,9%, ajungând la 1,0955 dolari, cel mai scăzut nivel din aproape o lună.

Față de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni.

Toate bursele din Asia înregistrau scăderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de asistență financiară al Greciei, care expiră marți, în contextul în care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI și Comisia Europeană), ce prevede reduceri bugetare în schimbul unui nou ajutor financiar.

Macedonia a ordonat, duminică, băncilor sale să-și retragă banii din instituțiile elene de creditare și a impus ‘măsuri preventive’ pentru a limita ieșirile de capital către vecina sa din sud, afectată de turbulențe.

Băncile elene dețin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia și o cotă semnificativă în Bulgaria, România, Serbia și Albania, ceea ce sporește posibilitatea ca Guvernele să fie nevoite să salveze sucursalele băncilor elene, dacă sistemul bancar din Grecia intră în colaps și Atena părăsește zona euro.

Banca Centrală Europeană a anunțat duminică că a decis să mențină nivelul actual al împrumuturilor de urgență pentru băncile elene și că va urmări de aproape situația din Grecia.

>