Breaking news

Grecia e la un pas de a ieși din UE. Grecii au respins planul de austeritate

Situație explozivă în Grecia. Referendumul istoric propus de premierul Tsipras a fost respins de greci.  Potrivit rezultatelor parțiale, 61,01% dintre greci au votat împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali.

grexitGrecia e la un pas de a renunța la moneda euro și de a ieși din Uniunea Europeană. Grecii au respins masiv, prin vot, referendumul privind măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali.

După numărarea a 20% din buletinele de vot 60,49% dintre alegători votând ‘Nu’, împotriva acestor propuneri, în timp ce 39,5% au votat ‘Da’.


Ministrul grec de interne, Nikos Vutsis, a declarat că guvernul este mulțumit de modul cum a decurs referendumul, la care a participat circa 60% din populația cu drept de vot, peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului.

Guvernul grec a anunțat că dorește să reia rapid negocierile cu creditorii internaționali și să încheie un acord cât mai repede posibil, chiar în următoarele 24 de ore.

La Bruxelles a fost convocată pentru luni dimineață o reuniune a Grupului de Lucru pentru Eurogrup, care va pregăti o nouă reuniune a Eurogrupului dedicată situației din Grecia.

Înaintea referendumului, premierul Alexis Tsipras a îndemnat grecii să voteze ‘Nu’, el argumentând că astfel va putea obține un acord mai bun din punct de vedere social.