Breaking news

Ghid de bază pentru prezentarea meniului de restaurant

Dacă dețineți o afacere in domeniul Horeca, prezentarea preparatelor culinare este esentiala, deoarece impactul vizual si prima impresie conteaza enorm in ziua de astazi cand mai mult de jumatate din postarile de pe retelele de socializare sunt food related.  

Cu toate acestea, operatiunea cunoscuta si sub numele de „plating” este adesea neglijată de bucătarii care sunt fie prea ocupați, fie mai degraba preocupați de gustul felurilor de mâncare.  Oamenii mănâncă cu ochii, iar o prezentare creativă și atentă îmbunătățește atât aspectul, cât și gustul hranei.

Concentrarea pe prezentare permite, de asemenea, bucătarilor să-și prezinte creațiile și să demonstreze oaspeților abilitatile, inovatia si creativitatea. Nu exista reguli scrise când vine vorba de prezentarea corecta a preparatelor culinare insa există câteva concepte importante pe care trebuie să le țineți minte pe măsură ce pregătiți și prezentați creațiile culinare delicioase ale restaurantului dumneavoastra.

Conform specialistilor in vesela pentru Horeca de la Rosehome.ro, primul lucru care trebuie luat in considerare inainte de a concepe „platingul” unui preparat culinar este tipul de preparat culinar servit. În plus, veți dori să luați în considerare dimensiunile porțiunilor înainte de a concepe operatiunea de prezentare. Pentru a face acest lucru, concentrați-vă asupra echilibrării proteinelor, a carbohidraților și a legumelor pentru a crea o masă echilibrată din punct de vedere nutrițional. În cele din urmă, ingredientele atent plasate pe o farfurie frumos decorata impresioneaza vizual insa trebuie in egala masura sa impresioneze si gustativ si sa asigure nutrientii necesari.

Al doilea lucru capital pentru realizarea unei prezentari reusite este alegerea farfuriei potrivite care sa puna in valoare preparatul culinar. Iata cateva idei care te vor ajuta:

  1. Alege farfuria care sa ti se potriveasca.

Alege farfuria care este in ton cu conceptul si designul restaurantului tau si care exprima personalitatea sefului bucatar. Gandeste-te ca esti un pictor, farfuria reprezinta panza, iar preparatul culinar este idea care vrei sa o exprimi.

Alegeți dimensiunea potrivita a farfuriei sau vasului de prezentare asigurandu-te ca este suficient de mare pentru a permite preparatului culinar sa iasa in evidenta dar ai grija sa nu alegi o farfurie prea mare in asa fel incat portia servita sa nu para prea mica.

Alegeți culoarea farfuriei in asa fel incat impreuna cu preparatul culinar sa creeze un contrast vizual placut. Farfuriile albe sunt inca populare printre sefii bucatari, deoarece ele creează un contrast ridicat și oferă un fundal neutru. Totusi, in ultimii ani, farfuriile colorate sunt preferate datorita versatilitatii lor iar sefii bucatari prefera sa aiba pentru fiecare schimbare de meniu o nuanta diferita in ton cu anotimpurile. O gama foarte utilizata si apreciata in acest sens este gama de farfurii Seasons by Porcelite cu 8 nuante de culori.

Pentru plasarea corecta in farfurie a preparatului culinar trebuie sa aveti in minte regula de 1/3 folosita de fotografii profesionisti si anume: pentru a evidentia punctul focal este recomandat sa plasati preparatul culinar usor la dreapta sau la stanga si sa evitati plasarea in centrul farfuriei.

  1. Aranjarea ingredientelor in farfurie

Iată câteva din cele mai importante aspecte pe care le puteți lua în considerare.

Pe măsură ce începeți să aranjati ingredientele imaginați-vă in fața unui ceas in asa fel incat atunci cand este prezentata clientului, ingredientul principal, proteina, ar trebui să fie între orele 3 și 9, amidonul sau carbohidrații intre 9 și 12 și legumele intre orele la 12 și 3.

O altă regulă de bază este de a aranja mai întâi ingredientele umede deoarece acestea tind să alunece în timpul servirii la masa dacă nu sunt fixate de alte alimente. O modalitate de a ancora ingredientele este plasarea altor alimente deasupra acestora. De exemplu, puteți înclina carnea sau legumele feliate împotriva piureurilor și a legumelor prajite.

Dacă serviți antreuri pe baza de fructe de mare de exemplu, cum ar fi creveți, sau scoici, oferiți întotdeauna oaspeților cantități impare. Pare amuzant insa servirea a 7 creveti în loc de 6 creează mai multă atracție vizuală, iar oaspeții vor percepe, de asemenea, că primesc mai multă mâncare.

Așezați ingredientele in farfurie in asa fel incat preparatul final sa fie usor de servit si gustat in plenitudinea aromelor sale. Asigurați-vă că nu vă supraaglomerați farfuria. Concentrati-vă asupra unui ingredient – de obicei ingredientul principal – proteina. Găsirea unui punct focal asigură, de asemenea, că ingredientele însoțitoare vor juca un rol complementar, de susținere.

  1. Acordați atenție detaliilor

Gândiți-vă la culoare și contrast. În timp ce accentul va fi în mod evident asupra preparatului central, luati în considerare modul în care celelalte elemente ale farfuriei creează culoare și contrast.

Puteți crea un fundal frumos pentru farfuria dumneavoastra prin adăugarea de legume verzi sau fructe colorate în culori vii ca puncte de accent. În mod similar, încercați să împerecheați ingrediente cu culori complementare, deoarece acest lucru va spori și mai mult atractivitatea vizuală a vasului.

Puteți, de asemenea, echilibra ingredientele mai înalte prin înclinarea unor elemente plate lungi împotriva lor. De exemplu, puteți să vă plimbați friptura deasupra polentei și să aranjati bucatile de  sparanghel la un unghi de 45 de grade.

Utilizați textura pentru a îmbunătăți farfuria. În cele din urmă, nu uitați de textura. Folositi de exemplu contrastul dintre un piure de legume moale cu paie de ceapă crocantă.

  1. Proiectați și creați cu sosuri

Odată ce ați placat ingredientele principale, sunteți gata pentru ornarea finala cu sos. Ganditi-vă la sticluta de oranare sau lingura dvs. ca la o pensulă și la sosul dvs. ca si culoarea care o asterneti peste pictura acordandu-i ultimele retusuri.

  1. Utilizati garnituri comestibile

În trecut, pentru „infrumusetarea” preparatului culinar, bucatarii foloseau o felie de portocală sau o frunzulita de patrunjel care nu numai ca nu aduceau nimic interesant in farfurie dar erau si in disonanta cu restul ingredientelor folosite.

Toate garniturile si obiectele de decor din farfurie trebuie să fie legate de felul de mâncare servit, trebui să fie întotdeauna comestibile si sa completeze intr-un mod armonios aromele preparatului creat.

Nu ingramaditi garniturile intr-un colt al farfuriei. Dispersati-l cu grijă pentru a adăuga culoare sau textura si asigurați-vă că garniturile dvs. sunt usor de montat pe farfurie in asa fel incat preparatul culinar sa paraseasca bucataria la temperatura optima de servire.

Fie că dețineți un restaurant de lux, un bistro sau o cafenea, modalitatea de prezentare a preparatelor culinare servite va fi definitorie si va reprezenta cartea de vizita a locatiei dumneavoastra. Printr-un meniu balansat si o prezentare moderna, inovativa, veti putea sa evidențiați toate ofertele delicioase ale restaurantului dvs si sa va diferentiati fata de competitori.  Prin constientizarea si punerea in aplicarea a acestor principii de bază, a tehnicilor și a instrumentelor mentionate, suntem siguri că veți reusi!

Noi va uram succes!

 

>