Gheorghe Nechita, arestat la domiciliu pentru că a pus Poliția Locală să-i spioneze amanta

Primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita a fost băgat în arest la domiciliu de către Curtea de Apel București, pentru că și-a spionat amanta prin intermediul Poliției Locale.

gheorghe nicihita - dnaEdilul capitalei Moldovei, Gheorghe Nichita își va petrece următoarele 30 de zile în stare de arest la domiciliu. Primarul este acuzat de DNA că a pus Poliția Locală din Iași să-i fileze și spioneze iubita, pe Adina Samson, în vârstă de 33 de ani.

Arestul preventiv vine ca urmare a deciziei de vineri a Curții de Apel București care a infirmat controlul judiciar dispus pe 1 mai de Tribunalul București.

Gheorghe Nichita este acuzat de DNA de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic și instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice,

În timp ce Liviu Hliboceanu este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată(3 acte materiale) și abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Iar Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeași perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

În același context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea acestuia din urmă. Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere.

Acest lucru a avut drept consecință vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iași și producerea unei pagube în același cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.

Activitățile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ținut la curent în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ștefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop.

Această aplicație de tip “spy”, a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ștefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

Şefa unui serviciu din Primăria Iaşi, Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, este cea care l-ar fi denunţat pe acesta la DNA. Întrucât primarul i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească, susţin jurse judiciare.

Începând cu data de 24 aprilie 2015, Nichita l-a contactat pe Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în Poliţia Locală Iaşi, căruia i-a solicitat ca în zilele următoare să desfăşoare activitate de supraveghere a Adinei Samson şi, în acest sens, să fie sporite efectivele în teren, întrucât aceasta trebuia să întâlnească cu un bărbat care venea în România cu avionul.

De asemenea, pentru a afla detalii legate de sosirea persoanei respective Nichita Gheorghe i-a solicitat funcţionarului public să ia legătura cu numitul Ostaficiuc Marius.

Avîrvarei a avut apoi următoarea discuţie cu şeful Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu.

“AVÎRVAREI ŞTEFAN: Haideţi urgent pân’ la primărie.
HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Eşti nebun.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ştiu. Îi cunoaşteţi pe Corduneni?
HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Nu.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Cine îi cunoaşte? Georgel îi ştie?
HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Da.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Să vină Georgel atunci până aicea.”

În data de 25.04.2015, la ora 17:40, Avîrvarei Ştefan a purtat o conversaţie telefonică cu Ovidiu-Nicolae Bejan din care a reieşit că persoanele care au discutat cu individul căruia i s-a solicitat să prăsească Iaşiul sunt membri ai “Cordunenilor”.

“AVÎRVAREI ŞTEFAN: Da?
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Ăia doi care-am fost eu i-au chemat pe ăştia. Şi ăştia au spus aşa…
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu, da’ ăştia doi erau ăia.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Nu, nu, nu. Îs alţi doi.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu!
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Îţi spun eu.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu, deci dacă vrei să colaborăm, mie-mi spui adevărul.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Hai să-ţi spun adevărul. Ăştia-s ăia, da, ăştia-s ăia.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Păi ai văzut? Ăştia-s ăia. Nu-mi spune mie alte lucruri. Dacă vrei hai să vorbim franc şi verde-n faţă ca să nu mai stârnesc alte belele.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Da, chestia este că se speria nenea Gigi. Şi am zis că hai să aşa. Şi i-am spus care-s condiţiile. Astea sunt şi astea sunt. Şi acuma a sucit-o ca la puşcărie, m-a prins în…
AVÎRVAREI ŞTEFAN – Da, bine, eu asta am înţeles. Da’ te rog nu încerca, nu măcar acuma în al doişpelea ceas nu… spune adevărul”.

La ora 21:47:07, Avîrvarei Ştefan şi Bejan Ovidiu-Nicolae au purtat o nouă discuţie telefonică în care au stabilit să se întâlnească în ziua următoare în jurul orelor 16:00 întrucât “Corduneninii” solicitau suma de 3.000 pentru informaţiile suplimentare pe care le deţineau.

“AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu?
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Bună seara!
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Salut!
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Mâine dacă putem să ne vedem pe la patru. E ok?
AVÎRVAREI ŞTEFAN: În principiu cred că da.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Da că ei au zis că mai au informaţii noi şi vor vreo trei mii.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Da, da’ vreau să mă văd eu cu ei.”

Despre evenimentele petrecute în data de 25.04.2015, Samson Adina Mihaela i-a comunicat şi lui Butnariu Laura în convorbirea telefonică purtate de cele două în data de 26.04.2015, la ora 14:40.

“SAMSON ADINA MIHAELA: Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi că a, la masă eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură.
BUTNARIU LAURA: Nu cred!!!”.

În plus, Liviu Hliboceanu, în data de 26.04.2015, s-a întâlnit de două ori cu Junică Gheorghe Gelu, apropiat al familiei Cordunenilor, după fiecare dintre întâlniri acesta aducând la cunoştinţa edilului Nichita Gheorghe rezultatul discuţiilor purtate, mai arată procurorii.

Primarul Gheorghe Nichita a mai apelat la angajaţii Poliţiei Locale şi pentru a urmări alte persoane, printre care un cetăţean britanic.

În data de 15.03.2015, Nichita îi solicită lui Avîrvarei efectuarea unor verificări în Cluj – Napoca pentru obţinerea de date şi informaţii despre Robert Wolsey.

“NICHITA GHEORGHE: Ştefane, băieţii ăia ai noştri nu pot să vadă la Cluj despre el toate amănuntele, toate datele?
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Păi da nu ştiu, ce să mai… să-i trimit până acolo?
NICHITA GHEORGHE: Da, adică mă interesează toată viaţa lui.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Aha.
NICHITA GHEORGHE: Cu cine este…
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Haideţi c-am să încerc.
NICHITA GHEORGHE: E însurat, nu-i însurat, are soţie aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are…”

Conform celor dispuse de Nichita Gheorghe, începând cu data de 17.03.2015, Dumitraşcu Ionuţ, angajat al S.C. SALUBRIS S.A. s-a deplasat la Cluj Napoca, unde l-a contactat pe Robert Wolsey, sub pretextul derulării unor afaceri, încercând în acest mod să obţină detalii despre el. Datele obţinute au fost transmise către Nichita, care i-a comunicat angajatului S.C. SALUBRIS S.A. totodată ce atitudine să adopte în întâlnirile cu cetăţeanul englez.

De asemenea, cardul lui Dumitraşcu Ionuţ a fost alimentat în două rânduri cu sume de aproximativ 1.000 lei, la instigarea primarului, potrivit procurorilor.

O altă persoană de care s-a interesat Nichita a fost Gruia Stoica.

Din studierea verificărilor efectuate, în perioada 2014 – 2015, de către lucrătorii Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi în bazele de date “evidenţa auto” şi “evidenţa persoanelor”, rezultă că Stoica Gruia – Alexandru a fost verificat în perioada 03.10.2014 – 21.02.2015 de nouă ori în baza de date a evidenţei persoanelor, în timp ce Stoica Romeo, tatăl lui, a fost verificat de cinci ori în aceeaşi bază de date. Rezultatul verificărilor a ajuns la edilul Nichita Gheorghe acesta solicitând de mai multe ori funcţionarilor publici ai Poliţiei locale şi efectuarea unor verificări în teren, în interes propriu, în ceea ce priveşte prezenţa la domiciliu a lui Gruia Stoica.

>