Breaking news

Gheorghe Crăciun, torționarul care a executat oameni şi conştiinţe

Lucia Hossu Longin îl prezintă în seria Torţionarii , pe  Gheorghe Crăciun, de profesie cazangiu, cel care a executat oameni şi conştiinţe. 

lucia hossu longin - tortionariiEpisodul cinci al ciclului Torţionarii al Memorialului Durerii, difuzat de TVR 2, este despre Gheorghe Crăciun, de profesie cazangiu.

Odată cu intrarea în Partidul Comunist Român, Gheorghe Crăciun a avut o carieră fulminantă în Securitate. Fost şef al Direcţiilor Regionale MAI din Sibiu, Craiova, Argeş, Braşov, Gheorghe Crăciun a fost şeful diviziei de securişti care au luptat în Munţii Făgăraş împotriva rezistenţilor anticomunişti, fiind vinovat de executarea a zeci de luptători din munţi.

Din 1958, a devenit comandant al Penitenciarului Aiud unde este autorul unei invenţii diabolice – reeducarea „nonviolentă”. O încercare inumană de a pătrunde în sufletul deţinuţilor. Şi a le condiţiona libertatea de autodemascare. Era un altfel de Piteşti.

Gheorghe Crăciun a organizat şi condus reeducarea în spirit ateu şi comunist a 7.000 de deţinuţi politici intelectuali.

Iar pentru toţi cei care au refuzat reeducarea, regimul impus de Gheorghe Crăciun la Aiud a reprezentat cea mai crâncenă încercare.

Aiudul a devenit sub conducerea sa o antecameră a iadului, unde mii de oameni trebuiau să fie ucişi lent, în chinuri care depăşeau cu mult cea mai bolnavă imaginaţie.