Breaking news

Georgică Cornu, trimis în judecată de DIICOT pentru delapidare cu un prejudiciu de 8 milioane de lei

Omul de afaceri Georgică Cornu a fost trimis marți, în judecată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi, alături de alți inculpați, în dosarul în care este acuzat de spălare de bani, constituire de grup infracțional organizat și delapidare.

georgica cornuDIICOT spune că afaceristul Cornu Georgică în calitate de  asociat al SC C&C MH CONFORT SRL, dar și de administrator al SC GORNO CG SRL a folosit cu rea-credință bunurile societății SC C&C MH CONFORT SRL într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care avea interese directe  sau indirecte (SC GORNO CG SRL) însuşindu-şi în interesul său, trei bunuri imobile în valoare de 8.172.178,31 lei. Acelaşi inculpat a inițiat și constituit un grup infracțional organizat format din partenerul său de afaceri, inculpatul Caraiman Lucian Nicu, dar și din persoanele sale de încredere, inculpații Bărbuț Lazăr Gheorghe și Cozac Viorica Maria.

La acest grup infracțional, a aderat și inculpatul  Popescu Ioan, care a sprijinit sub orice formă acest grup iniţiat de către inculpatul Cornu Georgică.

Inculpații menționați mai sus au acţionat ca un grup infracțional organizat în perioada august 2012 și până la  data de 13.05.2015, în mod coordonat, pentru obținerea scopului urmări.

Astfel, prin hotărârile Adunarii Generale a  Asociaților, precum și  a contractului de cesiune părți sociale ale SC C&C MH CONFORT SRL către Bărbuț Lazăr Gheorghe, inculpatul Cornu Georgică, în calitate de persoană responsabilă cu controlul și supravegherea gestiunii a SC C&C MH CONFORT SRL, a transferat împreună cu inculpatul Caraiman Lucian Nicu, trei bunuri imobile aparținând societății ai cărei asociați erau, către o altă societate, respectiv SC GORNO CG SRL,  pentru ca în final acestea să fie însușite, în fapt, de către inculpatul Cornu Georgică.

Cozac Viorica Maria, în calitate de asociat și administrator al SC REAL RO PROJECT SRL a semnat mai multe înscrisuri sub semnătură privată  atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, după care, prin folosirea înscrisurilor respective, a contribuit la falimentul SC GORNO CG SRL, înscrisurile respective producând astfel, consecințe juridice.

Prin încălcarea și îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, precum și prin fals intelectual, inculpatul Popescu Ioan a stabilit pentru cele patru bunuri imobile o valoare de 8 ori mai mică decât valoarea contabilă, adică de 1.491.450 lei.

Acesta, în calitate de expert evaluator, membru A.N.E.V.A.R. a întocmit, la 29.08.2015, câte un raport de evaluare a proprietății imobiliare pentru fiecare dintre bunurile ce fac obiectul cauzei, rapoartele de evaluare fiind încheiate cu încălcarea prevederilor legale și prin îndeplinirea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, cauzând în acest fel o pagubă persoanei juridice SC C&C MH CONFORT SRL.Totodată, inculpatul Popescu Ioan a introdus în cuprinsul rapoartelor de evaluare date cheie de intrare nereale, atestând împrejurări necorespunzătoare adevărului, având drept consecință subevaluarea bunurilor imobile.

Astfel,  în urma acțiunii de subevaluare a  bunurilor imobile aflate în patrimoniul  SC C&C MH CONFORT SRL, valoarea acestora a fost diminuată  de 8,04 ori față de valoarea lor contabilă.

Prejudiciul creat prin săvârșirea infracțiunii de delapidare este de 8.172.178,31 lei, reprezentând valoarea înregistrată în contabilitate a celor trei bunuri imobile scoase din patrimoniul SC C&C MH CONFORT SRL la data de 31.07.2012.

În urma săvârșirii infracțiunilor de delapidare și folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect (infracțiuni premisă), cele trei bunuri imobile deținute de către SC C&C MH CONFORT SRL, au intrat în patrimoniul SC GORNO CG SRL sub formă de aport în natură-părți sociale, iar apoi, în proprietatea lui Bărbuț Lazăr Gheorghe, care a cunoscut că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni.

Bunurile imobile ce au făcut obiectul infracțiunii de delapidare, sunt deținute și folosite în fapt de către inculpatul Cornu Georgică, cunoscând că ele provin din săvârșirea infracțiunilor de delapidare și folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea.

Procurorii DIICOT au dispus măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului. Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Mehedinţi.