Breaking news

George Maior a demisionat de la conducerea Serviciului Român de Informații

loading...

Directorul SRI, George Maior și-a dat demisia marți, iar președintele României, Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. Demisia vine după ce într-un interviu acordat postului B1 TV, Maior a amenințat judecătorii CCR pentru că aceștia au respins legea siguranței cibernetice.

george maior - sri - ccrDupă opt ani de condus Serviciul Român de Informații, George Maior și-a dat demisia. Administrația Prezidențială confirmă demisia lui Maior.

Directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI Președintelui României, marți, 27 ianuarie a.c. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arată în comunicatul Departamentului de Comunicare Publică al Administrației Prezidențiale.

Surse apropiate Administrației Prezidențiale, citate de Antena 3, susțin că George Maior a fost forțat să-și dea demisia din funcția de director al SRI, pentru că a amenințat judecătorii CCR.

George Maior este cel mai longeviv director al Serviciului Român de Informații. Interimatul la șefia SRI va fi asigurat de generalul Florian Coldea.

Favorit la numirea în funcția de director al SRI în locul lui Maior, ar fi consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, George Scutaru.

Pe 24 ianuarie, în cadrul interviului acordat la B1 TV, George Maior a spus că în caz de atac terorist în România, vinovată va fi Curtea Constituțională care a respins legile siguranței naționale.

Motivațiile subiective ale unora sau altora, inclusiv la nivelul unor comentatori patetici lipsiți de viziune sau de intenligență care vorbesc în acest domeniu contrar intereselor cetățenilor. Nu mă prea interesează! Mă interesează aspectul rațional-juridic al acestor legi și noi considerăm că sunt în concordanță drepturile omului. Vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere și morală, undeva în stat, în legătură cu securitatea națională a cetățenilor români, nu a statului, nu mai vorbesc de stat și că, la momentul la care se va întâmpla o catastrofă voi ști spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzește acest lucru, dar este de datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari, pe care fie nu le înțelege, fie, dintr-o rea credință le abordează în acest fel. Nu comentez decizia, ne vom adapta”, a declarat George Maior, la B1 TV.

George Maior a declarat că decizia CRR de a respinge în totalitate această lege a creat un vid legislativ: Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituţională, ci ea a considerat că există anumite elemente de neconstituţionalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ unic în istoria de 25 de ani a României post-decembrie şi acum operăm pur şi simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziţie.

Joi, Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a susținut joi o declarație de presă, în care a acuzat SRI că pune presiuni pe membrii CCR și a dezvăluit că unul dintre colegii săi s-a plâns Comisiei Europene că îi este frică să mai fie judecător constituțional.

În ultima vreme – și asta se întâmplă din vara anului trecut, după ce am început să dăm deciziile acelea “Big Brother”, ieri am dat-o pe ultima – au apărut reprezentanți ai instituțiilor statului sau chiar parlamentari, care au făcut acuzații deosebit de grave la adresa Curții, în legătură cu aceste decizii. Sigur că aceste acuzații sunt de natură să pună presiune pe judecătorii Curții și nu vă ascund că la ultima întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene, cu cei cu MCV-ul, unul dintre judecătorii Curții – dar a fost acceptat de toți ceilalți, s-a plâns că se teme că este o prea mare presiune asupra lui și că îi este frică să fie judecător la Curtea Constituțională. Nu se poate ca de fiecare dată când avem de pronunțat o decizie să apară reprezentanți ai politicului sau ai instituțiilor statului să ne spună ce avem de făcut, cum să judecăm și ce decizie trebuie să dăm în situația respectivă. Și, mai mult, după accea să atragă atenția că vom da socoteală, că dacă Doamne-Ferește se întâmplă ceva, noi vom fi trași la răspundere. Repet! Noi am jurat să respectăm Constituția și legile țării. Ce am cerut și cerem în continuare, în deciziile pe care le-am pronunțat deja, ca legile să acorde suficiente garanții pentru utilizatori și pentru populație că nu vor fi încălcate dispozițiile constituționale. Este regretabil că suntem acuzați după ce pronunțăm decizii. Ne adresăm instituțiilor statului, politicienilor să se abțină de la astfel de comentarii, să nu ne amenințe. Eu v-am spus, nu mă mai tem. Am fost amenințat, am auzit atâtea în ultimii 25 de ani, încât ce să mă mai facă să mă mai tem? Nu este corect. Noi suntem primii care am cerut ca instituțiile statului să colaboreze cu loialitate. Unde-i loialitatea când vin și ne spun ‘Ați făcut așa și ați lăsat țara fără Apărare’?”, a spus Augustin Zegrean.

În ultimul an, CCR a declarat ca fiind neconstituționale, trei legi privind siguranța națională, toate inițiate la ”recomandarea” SRI: Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor prepay şi Legea securităţii cibernetice, grupate sub numele generic de legile Big Brother.

loading...