Breaking news

George Copos și Camelia Voiculescu, achitați de Tribunalul București în dosarul Loteria II

loading...

Tribunalul București a dispus achitarea tuturor inculpaților din dosarul Loteria II, printre care omul de afaceri George Copos, Camelia Voiculescu și Sorin Pantiș. Însă decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de către procurorii DNA, la Curtea de Apel București.

camelia voiculescu - george coposVerdict de achitare de la Tribunalul București pentru George Copos, Camelia Voiculescu și alți 11 inculpați precum fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș; Vasile Bontaș, fost director general al SC “Ana Electronic SA”; Octavian Juncu, membru al CA al SC “Ana Electronic” SA; Ioan Maxim, fost director general al SC “Fast Service Electronica” SA București; Ilie Precup, expert evaluator; Roza Giulio-Giuzepe, fost director economic al SC “Ana Electronic” SA, vicepreședinte al CA al SC “Ana Grup” SA și administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL; Mihai Stolojanu, membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale București a Fondului Proprietății de Stat (FPP); Nicu Romeo Stancu, expert al FPP; George Vodislav, Ion Filip și Niculae Ghinea.

Pe 29 decembrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane în acest dosar, printre care se aflau George Copos, fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș și Camelia Voiculescu.

Potrivit DNA, George Copos, președinte al Consiliului de Administrație al SC “Ana Electronic” SA București, acționar majoritar al SC “Ana Grup” SA București, era acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracțiunea de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă, dezvăluirea de informații privilegiate și recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informații și efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței.

Fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș, reprezentant al SC Grivco SA București, era acuzat de folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă, dezvăluirea de informații privilegiate și recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informații și efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței.

În același dosar, Camelia Voiculescu, acționând în calitate de persoană fizică, a fost trimisă în judecată pentru folosirea unor informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă și efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței.

Potrivit rechizitoriului, cu concursul membrilor din conducerea Fondului Proprietății de Stat, s-a realizat conversia ilegală în acțiuni SC “Fast Service Electronica” SA București, la un raport de conversie de 6,71 ori mai mic decât cel rezultat din luarea în calcul a valorii comerciale reale a acestora, a unei creanțe fictive în valoare de aproximativ 550.000 de lei a SC “Ana Electronic” SA București.

Creanța fictivă a fost generată în baza unor documente comerciale și contabile întocmite în fals de Ioan Maxim — director general al “Fast Service Electronica” SA, Vasile Bontaș — director general al “Ana Electronic” și Roza Giulio Giuzepe — director economic al “Ana Electronic”.

Procurorii mai susțin că George Copos, în calitate de președinte al CA al “Ana Electronic”, Roza Giulio-Giuzepe, Vasile Bontaș și Octavian Juncu, pentru a ascunde originea ilicită a titlurilor de participare la capitalul social al “Fast Service Electronica” SA obținute de “Ana Electronic”, urmare a operațiunii ilegale de conversie din anul 2000, au derulat în perioada decembrie 2002 — decembrie 2004 operațiuni de spălare de bani (plasarea, stratificarea și integrarea titlurilor de participare), operațiuni în urma cărora au obținut venituri ilicite în valoare totală de 23.765.904 lei.

De asemenea, George Copos și Roza Giulio — Giuzepe au derulat concertat, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, activități de manipulare a pieței de capital.

Conform DNA, în acest fel, s-a urmărit obținerea unei participații de peste 90% la SC “Ana Imep” SA (tranzacționată pe piața reglementată RASDAQ) care să le permită închiderea acesteia prin delistarea societății de la bursă.

Procurorii mai arată că, informația fiind nepublică, divulgarea acesteia era de natură să influențeze prețul și celelalte aspecte legate de tranzacționarea acțiunilor emitentului în cauză (Ana Imep SA Pitești).

DNA mai susține că activitatea infracțională s-a desfășurat cu participarea frauduloasă a Cameliei Voiculescu și a inculpaților Niculae Ghinea și Sorin Pantiș.

Decizia de azi poate fi atacată cu recurs de către procurorii DNA, la Curtea de Apel București.

loading...