Breaking news

George Copos e acuzat că a plagiat una din cărțile care l-au ajutat să iasă din pușcărie

loading...

George Copos ar fi plagiat una din cele cinci cărți pe care le-a scris în cele 400 de zile petrecute în spatele gratiilor. Cartea cu titlul “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, ar fi plagiată după teza de masterat a jurnalistului Cătălin Parfene.

george copos - carte - plagiatLa trei zile de când a ieșit condiționat din închisoare pentru bună purtare și pentru faptul că a scris cinci cărți, George Copos se află în centrul unui scandal monstru de plagiat.

În 400 de zile, George Copos a avut o activitate impresionantă ca scriitor, reușind să scrie cinci cărți, care împreună însumează 650 de pagini. Rezultat care l-ar face invidios pe orice scriitor din lume.

Adică la fiecare 80 de zile, Copos a scos o carte deja scrisă, care culmea, i-a scurtat cu 30 de zile perioada de pușcărie. Numai că ce să vezi, Copos nu ar fi fost un scriitor onest, ci a copiat pe rupte.

Afaceristul este acuzat că a plagiat teza de masterat a jurnalistului Cătălin Parfene. Coincidență sau nu, cartea scrisă de Copos, după gratii, are același titlu cu al tezei de masterat al jurnalistului dar și același profesor îndrumător.

Jurnalistul Cătălin Parfene a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, la scurt timp după eliberarea lui Copos, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos, “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”.

Prefața cărții lui Copos a fost scrisă de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Parfene, “Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”.

Joi, Cătălin Parfene a revnit cu o postare pe Facebook, spunând că a citit pasaje din cartea scrisă de Copos şi că a ajuns la concluzia că ordinea ideilor şi a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, însă teza de master nu figurează în bibliografia lucrării fostului acţionar al FC Rapid.

“Într-un final, a apărut brusc şi cartea lui George Copos la Biblioteca Naţională. Am citit cât am putut din ea, este plină de pasaje mai mult decât asemănătoare cu pasaje din teza mea de master. Ordinea ideilor exprimate, ordinea frazelor din cartea lui Copos sunt aceleaşi ca în lucrarea mea, cu schimbări de topică şi folosiri de sinonime ca “reţetă”. Inutil să precizez că teza mea de master nu figurează în bibliografia, prefaţa sau istoriografia problemei prezentate în cartea lui Copos”, a afirmat Parfene.

Cărțile “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, “Tăşnadul medieval”, “Franciză vs management în industria hotelieră” şi “Turismul – vector de interculturalitate” au fost publicate la Editura Niculescu, iar cartea la editura Meteor Press – “Turismul european durabil şi provocările lui”.

Copos a ”lucrat” inteligent, plătind tot tirajul cărților editate, astfel încât pe piață să nu ajungă niciuna. Probabil a încercat astfel să își ascundă urma și să nu afle nimeni cum a „scris„ cărțile. Însă, un exemplar din fiecare cele cinci cărți scrise de Copos, a ajuns la Biblioteca Națională, întrucât editurile sunt obligate să doneze exemplarul Bibiliotecii.

Și cum cea mai bună apărare este atacul, la auzul acuzațiilor, George Copos a tunat și a fulgerat, declarând presei că a angajat o firmă care să dovedească că nu a plagiat și a spus că dacă atacurile la adresa lui continuă, îl va da în judecată pe jurnalist.

loading...