Breaking news

George Băeşu și-a dat demisia de la ANRP din cauza amenzilor primite de la judecători

loading...

George Băeşu a demisionat din funcţia de director al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor întrucât a fost amendat de două ori, în baza unei decizii a judecătorilor, pentru că nu a soluționat în 30 de zile dosarele de despăgubire.

george baesuGeorge Băeşu și-a dat demisia vineri, din funcția de șef al ANRP, iar luni, i-a înmânat premierului Ponta, demisia, împreună cu un memoriu în care spune motivele pentru care a decis să renunțe la funcție. Cei doi vicepreședinți ai ANRP și-au anunțat și ei demisia din funcție, odată cu președintele.

În memoriu, Băeşu se plânge de amenzile primite de Autoritate, pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire. Băeşu a spus cî în prezent ANRP are 150 de procese în justiție prin care se solicită amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire.

Avem o situaţie excepţională la ANRP. Cred că suntem singura instituţie din România împotriva căreia există mii de procese în cadrul cărora cetăţenii cer amendare pentru neplată sau pentru neemiterea de titluri de despăgubire. În condiţiile Legii contenciosului administrativ, suntem în situaţia în care instanţele ne aplică amenzi nu pentru faptul că nu am face bine ce facem, ci pentru că nu facem în 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedărilor, să plătim pentru că alţii au furat cât au putut din acest domeniu, oamenii nemulţumiţi au făcut procese în instanţă, iar instanţele astăzi amendează pe cei care nu sunt în stare ca, în 30 de zile de când apare o hotărâre, să fie în executare”, a susţinut Băeşu.

Membrii conducerea ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie “Supermeni”: Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut.

În document se arată că, în mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese iniţiate de către persoane nemulţumite fie de neefectuarea plăţilor despăgubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despăbuire şi care, pentru a constrânge instituţia să achite sumele deja stabilite ca despăgubire sau să emită titluri de despăgubire, au cerut instanţelor amendarea conducătorilor responsabili.

Astfel, este solicitată amendarea preşedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor, în condiţiile în care în intervalul mai 2011-iunie 2013, nu a fost emis niciun astfel de titlu, şi a vicepreşedintelui responsabil cu aplicarea legislaţiei în domeniu, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu a alocat în ultimii cinci ani decât 20-25% din suma necesară acordării despăgubirilor, iar din 2012 conturile ANRP au fost permanent blocate prin executări silite.

Şefii ANRP apreciază că, în cadrul controlului judecătoresc, ar putea fi lesne constatat faptul că nepuneea în executare a unor hotărâri judecătoreşti s-a datrat unor motive neimputabile conducerii, dar arată în acelaşi timp că, dacă iniţial controlul judecătoresc avea două etape, instanţa de recurs fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după modificarea legislaţiei, în octombrie anul trecut, controlul este efectuat într-o singură etapă, la curţile de apel, iar hotărârile sunt definitive şi executorii, judecarea fiind de aproape fiecare dată în absenţa celor vizaţi, şefii ANRP neputând fi prezenţi personal la proces din cauza atribuţiilor de serviciu.

Premierul nu a acceptat demisiile conducerii ANRP și a cerut ca memoriul să intre în atenţia Ministerului Justiţiei, pentru verificări și pentru a se găsi o soluție legală.

Ponta a declarat că la ANRP ”este o problemă extrem de gravă”, precizând că a informat şi CSM şi se caută o soluţie în şedinţa de Guvern, cu miniştrii de Justiţie şi de Finanţe, dar că ”acceptă că cei de la ANRP au dreptate”.

Premierul a adăugat, despre situaţia Agenţiei pentru Restituirea Proprietăţilor că, pe de o parte, Parchetul face largi investigaţii legate de modul de retrocedare, de restituiri în natură sau echivalent, iar pe de altă parte toată conducerea ANRP e amendată în fiecare zi de instanţe că nu retrocedează în 30 zile”.

Avem o problemă la ANRP extrem de gravă. Pe de o parte, pe bună dreptate și e foarte bine, Parchetul face largi investigații legate de modul în care s-au retrocedat, s-au restituit fie în natură, fie în echivalent proprietăți de valori uriașe. Pe de altă parte, toată conducerea ANRP și dl Băeșu și ceilalți membri din conducere sunt amendați în fiecare zi de către instanțe că nu retrocedează în 30 de zile. Or, într-un fel, sunt între ciocan și nicovală să facă ceva neverificat și după aceea peste niște ani să răspundă sau să verifice bine, dar atunci trebuie să plătească niște amenzi care sunt mult peste veniturile lor. Deci, nu știu, pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Și atunci trebuie să găsim o soluție pentru că altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanțelor, să faci ceva ce s-a dovedit în multe cazuri ca fiind pripit sau ilegal. Deci, sper ca împreună cu ministrul Justiției și ministrul de Finanțe — am informat și CMS asupra acestei situații — să găsim o soluție ca totuși ANRP-ul totuși să funcționeze, dar să funcționeze în condiții bune și corecte. Nu știu care e soluția. Ministrul Justiției și cu ministrul de Finanțe încearcă să găsească o soluție. Repet, însă, oamenii decât să facă ceva ilegal sau să plătească amenzi de trei ori salariul lor au preferat pur și simplu să plece. Și practic azi avem situația blocată total. Eu o accept că au dreptate și că nu pot să lucreze așa. Și ori găsim o soluție miercuri în ședința de guvern, dacă nu o să perpetuăm un blocaj din care nu reușim să ieșim. I-am rugat pe toți ca până miercuri să încercăm să găsim o soluție. Dar oamenii au dreptate să nu mai lucreze în condițiile astea. Pe de o parte sunt forțați repede: ‘retrocedați, restituiți, că altfel primiți amenzi. Pe de altă parte de când este această echipă n-a fost niciun fel de problemă privind restituiri ilegale, cum a fost în perioada 2010 — 2011. Eu le-am cerut să fie foarte atenți, să verifice de o sută de ori, să respecte legea, să nu pună pe nimeni înainte, adică să se respecte ordinea. Or pentru asta s-au umplut de amenzi să sunt dați în judecată. Nu e în regulă. Absurdul este următorul — amenzile se duc tot la bugetul de stat. E o chestiune pe care trebuie să o reglementăm într-un fel sau altul”, a subliniat Victor Ponta.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat, luni, la Alba Iulia, că nu a primit încă nicio informare din partea premierului Victor Ponta cu privire la ANRP, a cărei conducere a fost amendată de către instanțe pentru nerespectarea termenului de 30 de zile a plății titlurilor de despăgubire.

loading...