Breaking news

Gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat de Ponta și Iurie Leancă de ziua Moldovei

Premierul Victor Ponta, prim-ministrul Iurie Leancă și comisarul european pentru energie Gunther Oettinger au inaugurat miercuri, în localitatea Zagarancea din Raionul Ungheni, gazoductul Iași-Ungheni.

gazoduct iasi - ungheniCei trei oficiali au aprins miercuri, flacăra inaugurală a gazoductului Iași-Ungheni, lung de 43,2 km. Inaugurarea gazoductului a avut loc în ziua în care Republica Moldova aniversează 23 de ani de la proclamarea independenței.

Exact în urmă cu un an eram aici împreună cu dl. Leancă, cu dl. Oettinger și porneam în sfârșit proiectul gazoductului. Unii dintre dumneavoastră spuneau că au auzit de gazoductul acesta și în urmă cu 5 ani și acum 10 ani și acum 15 ani, că nu o să-l faceți nici voi. Acum l-am făcut și vreau să mulțumesc comisarului Oettinger pentru că fără sprijinul Comisiei Europene n-am fi reușit doar România și Moldova. Vreau să-l felicit pe Iurie Leancă pentru că aveți un prim-ministru care în fiecare zi, în fiecare oră spune: Ce mai trebuie făcut pentru locuitorii din Moldova ? (…). Asta înseamnă un prim-ministru care dorește binele țării sale și încercăm împreună să facem acest lucru. Cred că prin inaugurarea de astăzi dăm un mesaj pentru toată lumea și aș vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie clar, Moldova și România ca să fie cu adevărat independente au nevoie și de energie așa cum avem nevoie de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenți și împreună putem să fim respectați pentru asta. Și acesta este mesajul pe care-l dăm astăzi Europei și tuturor”, a declarat premierul Victor Ponta la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni.

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a fost începută în urmă cu un an, costul total al proiectului fiind de 26 milioane euro, dintre care 7 milioane euro grant din partea UE.

Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 km are o capacitate de 1,5 miliarde m.c. de gaze, dintre care inițial din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de m.c pe an. Gazoductul va fi cesionat pe teritoriul Republicii Moldova de Întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, iar pe partea română de compania Transgaz. Următoarea etapă a proiectului este construcția conductei Ungheni-Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova și a gazoductului Onești-Lețcani cu stația de comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Conducta de gaze dintre România şi Republica Moldova va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei.

România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.

Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an.

>