Breaking news

Gaura din stratul de ozon se deplasează spre România

loading...

Zilele acestea are loc o subţiere semnificativă şi rapidă a stratului de ozon. Fenomenul se petrece deasupra Polului Nord, iar cercetătorii avertizează că în perioada 30-31 martie vor fi afectate ţările din Europa de Est.

Satelite_image_of_RomaniaCei de la ANM afirmă însă că efectele diminuării stratului de ozon nu vor afecta România “în mod sensibil”. “Modelele de predicţie bazate pe date de observaţie, care ţin cont şi de mişcările atmosferice în zona înaltă, sugerează existenţa unor concentraţii de ordinul a 300-350 de unităţi Dobson deasupra ţării noastre. O diminuare serioasă a stratului de ozon înseamnă concentraţii mai mici de 220-200 de unităţi Dobson. Astfel de concentraţii reduse de ozon în atmosfera înaltă se vor înregistra, în zilele următoare, la nord şi nord-est de România, în peninsula Scandinaviei, nordul Câmpiei Ruse până la Urali”, explică climatologul ANM Roxana Bojariu.

Măsurătorile de la Polul Nord au fost realizate cu ajutorul unei reţele internaţionale formată din peste 30 de staţii de sondare a stratului de ozon, aflate în zona arctică şi subarctică. Acestea au constatat o subţiere semnificativă şi rapidă a stratului de ozon, pe o porţiune foarte mare deasupra Polului Nord.

“Pierderea ozonului se produce foarte repede şi nu credem că se va opri în următoarele 10-14 zile”, afirmă specialistul Markus Rex. Acesta a mai declarat că este “absolut posibil” ca straturile foarte subţiri ale fâşiei de ozon să se transforme în “găuri de ozon”.

Meteorologii români au încercat să calmeze populaţia, explicând că radiaţiile solare nu vor fi într-atât de periculoase, deoarece fenomenul se produce pe timpul primăverii şi nu al verii, când razele soarelui ar fi avut o traiectorie perpendiculară cu suprafaţa pământului.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>