Breaking news

Gaura de 6 miliarde euro în sistemul pensii de stat

loading...

Casa Naţională de Pensii recunoaște în mod oficial că mii de pensii au fost calculate greșit.

Din cauza unor funcționari, la mai multe case județene de pensii s-au calculat în mod eronat zeci de mii de pensii, producând o gaură în bugetul de pensii de circa 6 miliarde de euro.

Potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii, mai multe indemnizaţii acordate eroilor şi luptătorilor Revoluţiei au fost calculate în mod eronat.

Este vorba despre un total de 1.989 de datornici, 180 dintre ei fiind urmăriţi pentru executarea debitelor.

Aceste indemnizaţii au fost tăiate în iulie 2010 cu 15%, fiind una dintre măsurile de austeritate. Începând cu luna ianuarie 2011, acestea ar fi trebuit mărite cu 15%, procent care trebuia aplicat la suma rezultată în urma tăierii din iulie 2010. Însă, Casa de Pensii a aplicat procentul de 15% la suma din iunie 2010, adică dinaintea tăierii.

Astfel că, în perioada ianuarie 2011 – martie 2012 zeci de mii de indemnizaţii au fost plătite în alt cuantum decât cel legal cuvenit.

Aşadar, timp de 12, în unele cazuri 15 luni, revoluţionarii care au fost răniţi în 1989, urmaşii eroilor martiri, îngrijitorii revoluţionarilor mutilaţi sau cu grad I invaliditate dar şi cei care primesc pensii acordate soţilor supravieţuitori au primit sume de bani în plus. Drept urmare, Casa de Pensii vrea să recupereze banii dați în plus pensionarilor.

 

 

 

 

 

 

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>