Breaking news

Galeria de artă contemporană SIGNUM găzduiește expoziția „După zercși”

Galeria de artă contemporană SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din București, găzduiește pe 31 octombrie 2014, expoziția „După zercși”  a artistei Maia Ștefana Oprea, ce reunește fotografii ale unor obiecte create in-situ.

expoziția După zercșiExpoziția „După zercși” reunește fotografii ale unor obiecte create in-situ și o serie de picturi, sculpturi și litografii. La finisajul „După zercși” va fi proiectat video-ul “In Trigâ – At Home Everywhere” (concept, performance: Maia Oprea; video, montaj: Dan Oprea). Pavel Șușară, critic de artă, scriitor și publicist este invitatul special al finisajului.

Acest material pluristratificat contribuie la continuarea procesului de creație și de înțelegere a noțiunii de imitație în practica artistică. Interesul principal rezidă în niște narațiuni parțiale și fragmentate ce dezvăluie fascinația mea pentru dihotomii: iluzie versus realitate, artificiu versus natură. Mediul nostru înconjurător ca outer skin. Natura schimbătoare a percepției. Inițial urmăresc mișcarea unei materii moarte în continuă naștere: reziduurile – resturile de zi cu zi, obiectele folosite sau nedorite. Manualitatea și elementul natural au o mare importanță în acest proces de creație. Impun limbajului plastic un tratament „codificat”, un montaj comportamental care conține gesturile cotidiene, devenite ritualuri și acte reflexive. Toate aceste rămășițe ale zilei dau naștere unor forme antropomorfe repetitive, unor monștri, pe care apoi îi utilizez ca suport obiectual pentru picturi, gravuri și sculpturi: zercșii. Un zăerc este format din haina mea sau a unei persoane apropiate, burdușită cu resturile menajere pe care le colectez din 2012. Zercșii sunt dezmembrări (sugerând fragmente de corp: picioare, brațe), ei fiind foarte asemănători, fără individualitate sau identitate”, declară Pavel Șușară.

După zercși este o multiplă înscenare a propriilor fantasme și a „fantomelor” istoriei picturii. O scenă este un spațiu în care actorii sunt investiți cu puteri aproape șamanice, continuând să fie, totuși, mașinării iluzorii. Tot astfel, galeria de artă este o scenă, picturile sunt o altă scenă, în spatele picturilor regăsindu-se o scenă-sursă, cea nevăzută, a zercșilor care stau la originea picturilor, supuși transformării și dispariției inerente tuturor lucrurilor.

Maia Ștefana Oprea este artist plastic, masterand în pictură la Universitatea Națională de Arte din București.

Dan Oprea este artist vizual, cadru militar și student la Universitatea Națională de Arte din București, secția „Fotografie și Videoprocesarea Computerizată a Imaginii”.

Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere la parterul clădirii Facultății de Cibernetică, din Calea Dorobanților nr. 13-15 și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria va găzdui expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.

>