Breaking news

Gabriel Resources cere daune de 4 miliarde de dolari, statului român

loading...

Compania canadiană Gabriel Resources, amenință statul român cu judecata și că va cere 4 miliarde de dolari dacă proiectul Roșia Montană va fi respins de Parlament.

rosia montana gold corporationCanadienii trec la amenințări la adresa Guvernului României făcând presiuni pentru ca proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană, să fie aprobat în Parlament.

Jonathan Henry, CEO-ul Gabriel Resources, a declarat pentru ziarul canadian The Globe and Main, că în cazul în care România va bloca proiectul de explorare minieră de la Roșia Montană, compania  va cere statului român despăgubiri de patru miliarde de dolari.

Tot scandalul a pornit după ce pe 27 august, Guvernul Ponta a aprobat proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană. Proiectul a fost trimis spre aprobare în Parlament. Urmare a valului de opozanți care spun NU proiectului, spre uimirea tuturor, Ponta a spus că el în calitate de deputat nu va vota proiectul. Marți, și Crin Antonescu și PNL au anunțat că nu susțin proiectul în Parlament. La auzul acestui lucru, Ponta s-a supărat și a spus că dacă proiectul este respins în Parlament, statul român trebuie să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari către compania canadiană.

În timp ce premierul Ponta se răzgândește de la o zi la alta, iar deputatul Ponta nu votează legea în Parlament, opozanții Roșia Montană protestează de 12 zile în centrul Capitalei.

Proiectul Roșia Montană a fost aprobat în urma negocierilor dintre Guvernul Ponta și compania canadiană Gabriel Resources.

”Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, se arată în comunicat.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni.

Roşia Montană Gold Corporation va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Se estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>