Breaking news

Gabriel Oprea, desemnat de Iohannis în funcția de prim ministru interimar

Președintele României, Klaus Iohannis a semnat luni seară, decretul de numire în funcția de prim ministru interimar a lui Gabriel Oprea, actualmente vicepremier și Ministru de Interne în Guvernul Ponta.

gabriel oprea - iohannisPentru prima dată în istoria României de după 1989, vom avea timp de 28 de zile un prim ministru interimar. La solicitarea lui Victor Ponta, operat la genunchi într-un spital din Turcia, Președintele Iohannis a semnat luni seară, decretul de numire în funcția de premier interimar a lui Gabriel Oprea.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Victor Ponta a postat pe pagina lui de facebook, un mesaj în care anunță că luni, va trimite Președintelui României, o solicitare de acceptare a lui Gabriel Oprea de a prelua integral atribuțiile de premier pentru 28 de zile, inclusiv să țină ședințe de guvern.

”Azi medicii au decis că pot fi externat / urmează ca în următoarele 7 zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente și supraveghere. Ulterior acestor proceduri va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie și tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloace medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni. Mâine dimineață voi trimite Președintelui României solicitarea ca, în baza art. 107 din Constitutuție, să-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcției de Prim Ministru (inclusiv conducerea ședințelor de Guvern) în această perioadă”, a scris Victor Ponta pe contul său de facebook.

ARTICOLUL 107, la alin (3), prevede faptul că: Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

scrisoare ponta - iohannis - autosuspendare