Breaking news

Fundaţia ESTUAR şi Direcția de Asistență Socială Sector 6 au lansat Estuar ClubHouse

Fundaţia ESTUAR şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 au inaugurat în 13 noiembrie Estuar ClubHouse, un centru pilot dedicat exclusiv adulţilor cu probleme de sănătate mintală, primul de acest fel din România.

Estuar ClubHouseESTUAR ClubHouse este un concept inovativ al unui centru de zi dedicat exclusiv adulţilor cu probleme de sănătate mintală şi bazat pe integrarea în comunitate şi pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă, excluzând serviciile de tip terapie (terapiile nu sunt furnizate în cadrul clubului, dar membrii sunt liberi să beneficieze de aceste servicii în cadrul altor centre).

Acest centru va găzdui persoane cu probleme de sănătate mintală – orice persoană care are un istoric de boală mintală poate deveni membru al ClubHouse-ului, fără a fi considerată pacient.

Fiecare membru este o parte importantă a comunităţii, participarea membrilor fiind voluntară. Fiecare membru al ClubHouse-ului este antrenat în mod activ în activităţile clubului: secretariat/recepţie, bucătărie, lucrări de întreţinere, cercetare, programe desfăşurate în club.

Astfel, statutul de membru al comunităţii unui ClubHouse îi oferă unei persoane care trăieşte cu o boală mintală oportunitatea de a participa la realizările comunităţii şi primeşte ajutorul necesar şi sprijinul pentru a dobândi atât realizări personale, cât şi sentimentul de apartenenţă. Activităţile din cadrul ESTUAR ClubHouse sunt organizate în aşa fel încât membrii să fie implicaţi, folosindu-se toate aptitudinile, talentele şi ideile fiecărui membru. Comunitatea Club House-ului se bazează pe convingerea că oricine se poate recupera că urmare a bolii mintale, pentru a duce o viaţă personală satisfăcătoare şi că fiecare poate contribui la dezvoltarea comunităţii.

Prezent la lansarea centrului din Sectorul 6, Dr. Cristian Andrei, președintele Fundației ESTUAR, a declarat: ”Când un om este sănătos mintal, acest lucru se simte printre oamenii din jurul lui. Iar pentru ca acel om să fie sănătos mintal, oamenii din jurul lui trebuie să-l poată simți, ajuta, înțelege. Așa arată fundația unui centru comunitar de tip Clubhouse, pe care Estuar îl dezvoltă în prezent”.

Estuar ClubHouse este creat în cadrul proiectului “Servicii sociale despre şi pentru sănătate mintală”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de granturile SEE şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Partener în proiect este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 6.