Breaking news

Fumezi și ai animale de companie? Iată ce efect are tutunul asupra lor

Dacă ești fumător și ai acasă câini și pisici și ții la prietenii necuvântători, nu fuma în preajma lor. Un studiu recent realizat de englezi arată că fumatul dăunează grav sănătății câinilor și pisicilor.

tigari animaleNu fuma în preajma animalelor de companie. Le îmbolnăvești grav.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow  au descoperit că există o legătură între inhalarea constantă a fumului de ţigară şi riscul crescut de boli la animale.

Clare Knottenbelt, profesor de medicină şi oncologie la institutul veterinar al universităţii scoţiene a declarat că deteriorarea celulelor, creşterea în greutate după castrare şi probabilitatea dezvoltării diverselor tipuri de cancer sunt consecinţe reale pe care le determină expunerea prelungită a animalelor de companie la fum de ţigară.

„Am demonstrat deja că o cantitate semnificativă de fum este consumată de câini atunci când trăiesc într-o casă cu fumători. Studiul nostru arată că pisicile sunt chiar mai afectate, poate datorită faptului că îşi fac toaleta minuţios ceea ce ar putea creşte cantitatea de fum absorbită de corpul lor”, a detaliat cercetătoarea.

Una dintre condiţiile necesare pentru ca nivelul nicotinei din părul animalelor să se reducă semnificativ este scăderea consumului de tutun în casă la mai puţin de zece ţigări pe zi.

Cercetătorii din Glasgow au descoperit în testiculele de masculi castraţi o genă marker pentru celulele deteriorate, mai prezentă la câinii care trăiesc într-o gospodărie în care se fumează.

Gena respectivă suferă modificări în unele tipuri de cancer la patrupede, iar soluţia pentru a împiedica dezvoltarea tumorilor este ca proprietarul să fumeze în afara casei, protejându-şi astfel animalele de companie.

>