Breaking news

Fuego, Paula Seling și Natalia Gordienko cântă de Crăciun la TVR 3

De Crăciun, TVR 3 aduce emisiuni de divertisment, emisiuni cu şi pentru copii, spectacole de balet şi multă muzică bună – colinde, spectacole folclorice, folk, muzică clasică şi chiar jazz.

paula seling - fuego - tvr 3 - craciunÎncepând cu 24 decembrie, primim colindători din toate colţurile ţării. Miercuri, de la ora 15.00 suntem invitaţi în inima Ardealului, de unde echipa TVR Tîrgu Mureş ne aduce Colinde şi obiceiuri de Crăciun din Ardeal. Din lada de zestre a Ardealului iese povestea Sărbătorilor copilăriei noastre, împodobită cu cele mai frumoase colinde. În Ajun, tineri interpreti de muzică populară din Mureş, Cluj, Maramureş şi Bihor rememorează magia Crăciunului de odinioară.

De la ora 17.00, primim de la Timişoara un „portret robot” al lui Moş Crăciun. Roxana Morun ne propune emisiunea Cine este Moş Crăciun?, în care invitaţi sunt copii şi adolescenţi şi care cuprinde momente de balet, dans sportiv, coruri de colindători, muzică clasică, muzică uşoară, pian, percuţie şi pantomimă.

Începând de la ora 19.25, telespectatorii TVR 3 urmăresc un program de colinde pregătit de TVR Iaşi, Vestitori şi colinde, iar seara, de la 22.00, începe Sara de colinde a maramureşenilor, concert realizat de Studioul teritorial Cluj, ce îi are ca protagonişti pe Ion Pop şi grupul Iza, Dumitru Fărcaş, Ştefan şi Andrei Petreuş, Ducu Hotima, Florentina şi Petre Giurgi etc.

Joi, în ziua de Crăciun, de la ora 8.00 pornim În căutarea lui Moş Crăciun alături de TVR Tîrgu Mureş. Cercetăm legende, luăm la răsfoit fotografii vechi care îl ilustrează pe Moş Crăciun, căutăm prin magazine hainele Moşului şi sacul în care ar putea să pună jucăriile şi ne întrebăm cum îi place Moşului să fie întâmpinat. Câţiva copii se vor întrece în a-i face un portret Moşului.

Tot pe 25 decembrie, de la ora 10.30, Paula Seling concertează alături de Corul de Copii Anghelos. ColinDarul Paulei Seling, adus telespectatorilor de TVR Craiova, este un eveniment devenit tradiţie la TVR. În acest an, invitaţi sunt: Corul mimico-gestual „Anghelos”, format din elevi cu deficienţe de auz şi vorbire, Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova şi corul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, într-un spectacol plin de emoţie şi sensibilitate, organizat în sprijinul tinerilor cu dizabilităţi.

Iar de la ora 15.00 avem o nouă invitaţie la spectacol de la TVR Craiova: Mozart Rocks – un spectacol inedit, susţinut de Filarmonica Oltenia, Paula Seling şi Dan Helciug, cu piese celebre, clasice şi rock, cu pagini simfonice faimoase îndrăzneţ orchestrate în sonorităţile alerte ale muzicii rock.

Muzică de calitate primim în dar şi de la Timişoara: concert Cat Empire, la TVR 3, joi, de la ora 17.00. Cunoscuţi în întreaga lume ca fiind una dintre cele mai bune formaţii live, The Cat Empire asigură o petrecere oriunde ar cânta. În Timişoara, la JazzTM, The Cat Empire au urcat pentru prima oară pe o scenă din România.

Seara, de la ora 20:00, avem programată o ediţie specială Cântec şi poveste, de la TVR Timişoara. Vin să ne încânte colindători din Ardeal, Mehedinţi, Maramureş şi Banat: Adrian Stanca, Ramona Viţa, Nicu Novac, Liliana Laichici, Ciprian Roman, Ionuţ Teodorescu, Daniel Rosalim, Mihaela Petrovici, Maria şi Mihai Nemeş.

Telespectatorii TVR 3 au ocazia, pe 25 decembrie, să asculte una dintre vocile Crăciunului românesc, Fuego. De la 23.30, TVR 3 difuzează concertul Din lumina unui Crăciun, parte a Turneului Naţional de Colinde, susţinut de Paul Surugiu – Fuego. În sala Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, din Iaşi, arhiplină, artistul a adus magia sărbătorilor de iarnă, printr-un concert de peste două ore. Fuego a interpretat cântece de Crăciun de pe toate materialele discografice lansate în ultimii zece ani, dar şi melodii noi de pe recentul album lansat chiar în seara concertului.

Vineri, 26 decembrie, de la ora 8.00, Ioana Achim de la Timişoara ne propune o confruntare directă între generaţii, între Moş Gerilă şi Moş Crăciun. Moş Crăciun ieri şi… azi este o poveste despre sărbătorile de iarnă în vremea comunismului şi trecerea către Crăciunul comercial. Miros de cozonaci, sarmale şi vin fiert, o oră în plus în programul tv şi celebrul colind O, brad frumos!… – aşa arătau sărbătorile de iarnă în vremea când Moş Gerilă îl înlocuia pe Mos Crăciun. Acum, după 25 de ani, sărbătorile de iarnă din timpul regimului comunist sunt văzute diferit de români: unii spun că atunci tradiţiile erau mai vii, însă cei mai mulţi nu pot uita neajunsurile din acea perioadă. Astăzi, Moş Crăciun se plimbă pe bulevardele oraşelor, împărţind din bunătatea şi căldura sa, iar dulciurile şi fructele încarcă rafturile magazinelor.

Tot pe 26 decembrie, emisiunile muzicale se întrec la TVR 3: ora 13.00 – Sub zare de soare, spectacol de colinde de la studioul teritorial Craiova, în care cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri sunt aduse de cete de colindători din toate regiunile ţării; ora 15.00 – Hai noroc, măi oameni buni – colinde de la TVR Iaşi, cu Ansamblul Flori Bucovinene, din Rădăuţi, Margareta Clipa, Dana Dancilă, Laura Erhan şi Liliana Ursachi; ora 16.00 – Spectacol aniversar Constantin Enceanu – un spectacol folcloric de la TVR Craiova – unii dintre cei mai iubiţi artişti români îl sărbătoresc pe Constantin Enceanu, un simbol al muzicii populare olteneşti, la împlinirea a 25 de ani de activitate: Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Ionuţ Fulea, Steliana Sima şi mulţi alţi invitaţi de renume, alături de Constantin Enceanu, într-un regal al muzicii populare româneşti din toate regiunile.

La ora 19.00, la TVR 3 începe spectacolul de Balet pe gheaţă: Frumoasa din padurea adormită. Pe scena Operei Române din Cluj-Napoca a evoluat cea mai faimoasă trupă de balet pe gheaţă din lume, „Saint Petersburg State Ballet On Ice”, cu premiera „Frumoasa din pădurea adormită”. Într-un decor feeric creat pe gheaţă adevărată, celebrii balerini-patinatori ruşi au interpretat acest balet de Piotr IIici Ceakovski. Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg este considerat una dintre bijuteriile Rusiei. Producţiile sale de succes au fost găzduite de nenumărate scene din toată lumea, din SUA şi Canada, până în Olanda, Germania, Portugalia, China, Taiwan şi Coreea.

De la ora 20.00, urmărim la TVR 3 o ediţie specială Cântec şi poveste, realizată de Sergiu Vitalian Vaida, de la TVR Cluj. Iar seara se încheie cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Maria Tănase: Aşteptându-l pe Moş Crăciun, de la studioul teritorial Craiova, difuzat de la ora 21.30.

Sâmbătă, 27 decembrie, de la 10.30, la TVR 3 suntem invitaţi la o masă de sărbătoare cu un meniu tradiţional, special alcătuit de artişti de faimă din Ardeal, unde ingredientele principale sunt voia bună şi cântecul autentic. Sunt aşteptaţi şi colindători vestiţi. Din zestrea Ardealului, pentru toţi românii.

Emisiunea De sărbători acasă-n Bucovina, de la studioul teritorial Iaşi, începe de la ora 12.00 şi este urmată de încă două emisiuni muzicale: ediţie specială Vine Cluju’ pe la noi (ora 13.30) şi Cântă Gorjul toată ţara – spectacol folcloric cu Ansamblul Doina Gorjului (ora 15.00).

Tot pe 27 decembrie, de la 18.30, aflăm despre istoria colindului din emisiunea Istoria necunoscută, realizată la Tîrgu Mureş. Iar la ora 19.00, la TVR 3 putem urmări Poveste de Crăciun – spectacol al corului de copii „Juniorii Operei”, la Opera Naţională Română din Iaşi.

Seara de sâmbătă continuă cu un spectacol folcloric cu Niculina Stoican şi Petrică Mâţu Stoian, Drag mi-e muntele înalt, de la ora 20.30, şi cu un Concert International Jazz Day, de la 22.30. Ola Onabule este un artist nigerian crescut în Regatul Marii Britanii. În ultimii ani, Ola a prezentat noile lucrări împreuna cu unele dintre cele mai bune big band-uri şi orchestre din Europa, printre care WDR Big Band din Köln, Orchestra de Film Babelsberg, SWR Radio Big Band – Stuttgart , HR Big Band din Frankfurt.

Muzica de toate genurile rămâne la TVR 3 şi pe 28 decembrie. La 15.30 începe o nouă ediţie specială Din zestrea Ardealului, cu ansamblul Dor românesc. De aproape 20 de ani le astâmpără românilor dorul de folclorul adevărat şi de cântecul măiestrit. Istoria ansamblului Dor românesc de la Bistriţa o vom răsfoi împreună cu Ştefan Cigu şi o mare familie de artişti din Ardeal.

Îndrăgita emisiune Cap de afiş are, duminică, două ediţii speciale: la ora 18.00, telespectatorii TVR 3 văd un concert pe Scena Urbană (o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania) – instalată pentru această ediţie la gara din Cluj-Napoca: „My Fair Lady”, de Frederic Loewe (musical după „Pygmalion”), în regia Inei Hudea. Aceeaşi emisiune aduce, de la ora 20.30, un concert Anton Baranov. Unul dintre cei mai mari chitarişti ai Rusiei a fost prezent într-un concert de marcă la Cluj-Napoca. Câştigător a numeroase premii internaţionale (Guitar Fundation of America şi Concursul Francisco Tárrega în 2013), el a urcat pe scena Academiei de Muzică Gheorghe Dima, în cadrul Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania 2014.

Între cele două ediţii Cap de afiş, TVR 3 difuzează, de la ora 19.00, spectacolul de balet Don Quijote, prin intermediul Studioului teritorial Timişoara. Este unul dintre spectacolele care au avut loc în cadrul Festivalului Opera Nights 2014, desfăşurat într-un cadru special – în curtea Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Au evoluat soliştii şi corpul de balet al Teatrului Naţional Oleg Danovski din Constanţa.

Seara de duminică se încheie, la TVR 3, cu un Concert aniversar Natalia Gordienko, de la TVR Iaşi, concert ce începe la 22.30. În prima parte, interpreta cântă cu Orchestra Camerală a Conservatorului din Chişinău şi Alex Calancea Band. La partea a doua se alătură şi Orchestra „Lăutarii” din Chişinău. Spectacolul reuneşte 150 de muzicieni pe scenă, 3 dirijori (Alex Calancea, Vladimir Andrieş şi Nicolae Botgros) care se sinconizează perfect, coregrafie diferită de la o piesă la alta, costume, lumini şi proiecţii speciale în Sala Palatului Naţional din Chişinău.

>