Breaking news

Frații Micula au blocat conturile Romatsa. Vor despăgubiri de 82 de milioane de euro de la statul român

Fraţii Ioan şi Viorel Micula au pus poprire pe veniturile încasate de către Romatsa din taxele de tranzit a aeronavelor. Cei doi afaceriști vor să recupereze de la statul român o despăgubire de 82 de milioane de euro.

romatsaRomatsa s-a ales cu conturile blocate din cauza fraților Micula. Fără să aibă vreo legătură cu cei doi afaceriști, compania națională care se ocupă de controlul traficului aerian în România, nu mai poate primi banii de la EuroControl. Și asta după ce pe 9 septembrie, cei doi afaceriști au depus la EuroControl un document prin care au cerut blocarea banilor.

Este vorba despre bani pe care îi plătesc companiile aeriene pentru ca avioanele lor să tranziteze spaţiul aerian românesc sau să decoleze, respectiv să aterizeze pe aeroporturile din România.

În acest fel, fraţii Micula speră să poată recupera fabuloasa despăgubire de 82 de milioane de euro, câștigată în 2013, cu ajutorul unei curți de arbitraj din SUA.

Ministerul Finanțelor Publice spune că: În data de 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigaţie în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menţionează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat. În data de 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România- Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 04 septembrie 2015.

După pronunţarea hotărârii arbitrale, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună că renunţă la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale pronunţată în dosarul nr. ARB/05/20.

Conform art. 2 alin. (1) din dispozitivul acesteia, „România nu plătește niciun ajutor incompatibil menționat la articolul 1 și recuperează toate ajutoarele incompatibile menționate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parțială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, precum și orice ajutor plătit oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr-o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 care nu a fost adus la cunoștința Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii.

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus în anul 2014 o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015 şi primul trimestru al anului 2016.

În data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizaţie internaţională, care încasează, în numele unei persoane juridice din România – ROMATSA, sume pentru serviciile de navigaţie aeriană prestate transportatorilor aerieni în spaţiul aerian al României)  a precizat că a primit un act de executare silită de la un executor judecătoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice să plătească vreo sumă către ROMATSA.

Ministerul Finanţelor Publice a transmis punctul de vedere al României, către executorul judecătoresc şi către Curtea de Apel de la Bruxelles, precum şi Ambasadei României din Regatul Belgiei și a demarat procedurile de contestare formelor de executare silită.

ROMATSA nu a avut și nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula și statul român.

>