Breaking news

Fratele și fiul lui Nicu Gheară, acuzați de DIICOT că falsificau carduri bancare

Procurorii DIICOT au descins joi dimineață la zeci de adrese din București și alte 16 județe unde au efectuat 85 de percheziții domiciliare într-un dosar complex de falsificare de carduri bancare în care sunt anchetați și fratele și fiul lui Nicu Gheară.

falsificare carduri - nicu ghearaProcurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Piteşti  şi IGPR – DCCI,  efectuează un număr de 85 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj şi Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare.

Descinderile au avut ca scop destructurarea unor grupuri infracţional organizate transfrontaliere, specializate în săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi  falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii D.I.I.C.O.T., la solicitarea acestora, au fost efectuate percheziţii domiciliare şi pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, S.U.A. şi Republicii Dominicane.

”Grupările vizate de către acţiunea D.I.I.C.O.T. sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Gheară Constantin, zis Tică, 53 de ani, Ursu Romeo, zis Boenică,  45 de ani, Ghiuri Lucian zis Piticu, 45 de ani,  şi Şerban Relu, 57 de ani.  În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat  aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS –uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria. Datele de identificare copiate erau folosite  pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru  retragerea unor sume substanţiale de bani, pe teritoriile  Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei şi  Nepalului”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse 70 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale faţă de învinuiţi.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia.

Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de 2.000.000 Euro.