Breaking news

Francez decapitat în Algeria de o grupare afiliată Statului Islamic

Francezul Hervé Pierre Gourdel, în vârstă de 55 de ani, răpit duminică seară în localitatea algeriană Tizi Ouzou, situată la 110 kilometri est de Alger, a fost decapitat de o grupare te teroriști afiliată Statului Islamic.

Hervé Pierre GourdelGruparea islamistă Jung al-Khilaka, afiliată organizaţiei teroriste Stat Islamic, a postat o înregistrare video intitulată „Mesaj de sânge pentru Guvernul francez”, în care prezintă executarea francezului.

Ostaticul este prezentat în genunchi şi legat la mâini, fiind înconjurat de patru bărbaţi cu cagule pe feţe. După ce francezul Hervé Pierre Gourdel transmite familiei că o iubeşte, este decapitat de teroriști.

Unul dintre terorişti citeşte un mesaj în care denunţă intervenţia „cruciaţilor criminali francezi împotriva musulmanilor, în Algeria, Mali şi Irak”.

„Dat fiind că a expirat termenul de 24 de ore acordat Franţei pentru oprirea campaniei militare contra grupului Stat Islamic şi pentru salvarea cetăţeanului francez, am decis uciderea acestuia pentru a răzbuna victimele din Algeria şi pentru a susţine califatul islamic„, a afirmat teroristul.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a convocat Consiliul Naţional de Apărare ca reacţie la decapitarea unui cetăţean francez în Algeria şi a promis continuarea raidurilor aeriene în Irak contra grupului terorist Stat Islamic.

Uniunea Europeană condamnă în termeni duri „asasinarea barbară” a ostaticului francez în Algeria, afirmând că are o poziţie unitară în campania împotriva grupurilor teroriste.

Asasinarea barbară a cetăţeanului francez Hervé Gourdel reprezintă un afront la adresa valorilor şi drepturilor universal recunoscute. Vor fi făcute toate eforturile pentru aducerea în faţa justiţiei a autorilor acestor crime„, a declarat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Și Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, condamnă în cei mai categorici termeni executarea prin decapitare a unui cetățean francez de către o grupare afiliată ISIL.

Condamn în cei mai hotărâți termeni astfel de acte abominabile, comise în numele unei aşa-zise ideologii extremist-teroriste care nu poate fi justificată, sub nicio formă. Cei care le comit trebuie să răspundă în fața legii. În acest momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către Franța, poporul francez și către familia celui dispărut. Reconfirm angajamentul ferm al României de a contribui la eforturile comunității internaționale pentru combaterea terorismului internațional şi a fenomenului ISIL”, a declarat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

Scenariul decapitării francezului este asemănător cu executarea jurnaliştilor americani James Foley, Steven Sotloff şi a britanicului David Haines.