Breaking news

Cristi Munteanu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru înşelăciuni cu maşini de lux

Cristi Munteanu, fost portar la Dinamo, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul privind înşelăciuni cu maşini de lux.

Curtea de  Apel București a menținut hotărârea Tribunalului Bucureşti, prin care fostul portar al lui Dinamo, este condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul furtului mașinilor de lux, în care au fost anchetate 11 persoane.

În timp ce Andrei Mărgăritescu  a rămas cu condamnarea de trei ani cu suspendare, dictată în 26 aprilie de Tribunalul București.

Judecătorul Tribunalului Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe Cristi Munteanu, că acesta a negat în faţa instanţei infracţiunile puse pe seama sa, deşi în faţa procurorului a dat o declaraţie favorabilă anchetei.

Judecătorul a mai notat că dacă Munteanu ar fi fost total nevinovat, în prezenţa unui apărător de calibru, aşa cum a avut la urmărire penală, şi dacă ar fi negat la procuror implicarea sa în faptele de care a fost acuzat, în cel mai rău caz ar fi fost reţinut doar pentru 24 de ore, iar propunerea de arestare preventivă ar fi fost respinsă.

Magistratul mai notează că, în opinia instanţei, Munteanu a avut o viziune clară asupra „situaţiei frauduloase” a autoturismului pe care l-a cumpărat, arătând că „orice om normal cu o pregătire medie, cum este cazul inculpatului Munteanu”, putea bănui că o maşină clasa premium, cu o valoare de piaţă de aproximativ 90.000 de euro, nu poate fi vândută după numai doi ani cu doar 31.000 de euro decât dacă este stricată major sau are probleme de natură juridică.

Judecătorul a mai arătat că Munteanu a dat dovadă de perseverenţă în săvârşirea faptelor de care este acuzat, în sensul că a ales să încerce şi „o a doua negociere”, după ce prima nu fusese dusă la bun sfârşit, fapt ce a făcut ca şi ceilalţi inculpaţi să persiste în fapta lor.

În dosarul privind înşelăciuni cu maşini luate în leasing, instanţa Tribunalului Bucureşti i-a condamnat pe fostul mijlocaş dinamovist Andrei Mărgăritescu pentru tăinuire şi pe fostul portar al echipei de fotbal Dinamo Cristian Munteanu pentru complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Alături de cei doi, în acest dosar a fost condamnat la 7 ani cu executare, medicul Alexandru Magherescu, fondatorul centrului medical Doris, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Fratele acestuia, Cosmin Magherescu, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, instanţa i-a condamnat pe Adrian Mihai Radu la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, precum şi pe soţia acestuia, Bianca Radu, la doi ani sub supraveghere pentru fapta de tăinuire.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi David Rotundu, la şapte ani de închisoare pentru tentativă de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, Cristinel Anton Enache, la şapte ani de închisoare, Cătălin Teodor Băleanu, la cinci ani de închisoare, şi Bogdan Preveleanu, la şase ani de detenţie, toţi pentru complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii l-au acuzat pe Alexandru Magherescu, fostul proprietar al unui autoturism Audi A8 care figura ca fiind furat în actele poliţiei, că i-a dat maşina, în urmă cu doi ani, fostului portar dinamovist Cristi Munteanu, pentru aproximativ 10.000 de euro. Ulterior, omul de afaceri a declarat maşina furată, pentru a încasa asigurarea pe ea.

După ce a ţinut o perioadă maşina Audi A8 luată de la Magherescu, Cristi Munteanu a reuşit, cu complicitatea unora dintre inculpaţii din acest dosar, să întocmească acte „în regulă” ale maşinii, după care i-a vândut maşina lui Andrei Mărgăritescu.

Decizia de azi a Curții de Apel București nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.