Breaking news

Foraje puțuri apă pentru confortul tău

Construcția unei surse de apă pentru o casă de la periferia orașului sau de la țară este o sarcină care nu poate fi numită simplă. Nimeni nu-și dorește o fântână tradițională din care să scoată apă în găleți. Oricui îi place să locuiască în afara orașului doar dacă are un nivel obișnuit de confort, să folosească dușul și electrocasnicele. Aceasta înseamnă că va fi necesară organizarea unui sistem eficient de alimentare cu apă și canalizare autonomă. Cea mai bună opțiune este să apelezi la firma de foraje puțuri apă. Puțurile de nisip nu trebuie considerate ca bază a unui sistem de alimentare cu apă, deoarece, diferă puțin de puțurile obișnuite. Cea mai bună opțiune este să se foreze puțuri arteziene pentru alimentarea cu apă. Forarea puțurilor și construcția ulterioară a unui puț de apă pare simplă doar la prima vedere. În practică, este extrem de dificil să faci totul corect fără a apela la ajutorul specialiștilor. Orice greșeală poate afecta sistemul de alimentare cu apă. Nu va funcționa eficient pentru a oferi productivitatea necesară și puritatea apei. Greșelile afectează inevitabil viața puțului.

Puț apă – metoda de realizare

Toate lucrările pentru forajul unui puț apă se desfășoară în mai multe etape: alegerea unei locații pentru un puț, forarea unui puț apă și amenajarea în sine. Înainte de foraj, este necesar să se determine locația și există o serie de cerințe pentru locul de foraj al puțului de apă. După selectarea unei locații, începe faza de foraj. Tehnologia este selectată în funcție de condițiile specifice de pe șantier, dar include întotdeauna zdrobirea și îndepărtarea rocilor, întărirea pereților. În mod obișnuit, se folosesc utilaje de foraj speciale, echipate cu instalații capabile să zdrobească și să îndepărteze roca până la nivelul apei subterane. Îndepărtarea rocii poate fi efectuată folosind un burghiu, metode hidrologice sau combinate. După forarea unui puț apă și îndepărtarea rocii distruse, pereții puțului sunt întăriți. În acest scop se folosesc țevi de carcasă. În unele cazuri, călirea se realizează simultan cu forajul. După atingerea unei anumite adâncimi, se instalează o țeavă de carcasă și se efectuează foraje suplimentare.

Foraje apă – finalizarea lucrării

Finalizarea forajului nu înseamnă că apa va apărea în casă. Următoarea etapă este conducta puțului, care include mai multe activități. Un cheson pentru un puț  este un rezervor care protejează puțul, permite instalarea echipamentelor de captare a apei și facilitează întreținerea. Trebuie să fie complet etanșat, să aibă caracteristici bune de protecție termică, durabilitate în utilizare și rezistență la influențele negative. Aceste cerințe sunt îndeplinite pe deplin de chesoanele din plastic din polipropilenă monolitică. Betonul armat și structurile metalice sunt inferioare acestora în multe privințe. Instalarea echipamentelor de admisie a apei (pompa și acumulatorul hidraulic sau stația de pompare), sisteme de automatizare, senzori. Echipamentul este de obicei instalat într-un cheson, dar dacă puțul este situat în apropierea casei, acesta poate fi montat în interior, de exemplu, la subsol. În ultima etapă, conducta este conectată la comunicațiile interne ale casei și se efectuează lucrările de punere în funcțiune. În acest moment, lucrarea de foraje apă poate fi considerată finalizată.